Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

2008 ctd.

Srpanj
Veliki u porazu. Hrvatska je nesretno izgubila finalnu utakmicu prvenstva Europe u nogometu. Ne može se reći da su Talijani bili bolji, čini se da su bili samo mrvicu sretniji takmac. Nikako nismo uspjeli pronaći ključ za talijanski catenaccio, rekao je nakon utakmice ponajbolji u našim redovima, Mladen Petrić. Sami smo si krivi, dometnuo je Robert Kovač, no ne bi sada bilo fer svu krivicu svaljivati na mog brata Niku. Znam da je on želio najbolje, no greške se događaju.

Tour de France. Sva četiri natjecatelja na ovogodišnjem Tour de Franceu pala su na nenajavljenoj doping kontroli. Time je ovogodišnja utrka ostala bez biciklista pa će utrku nastaviti direktori timova u automobilima. Čini se da najslavnija biciklistička utrka na svijetu, Tour de France, upada u omanju krizu.


Karizmatik br. 4. Kako se doznaje iz dobro obaviještenih izvora, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bi uskoro mogao biti primljen u punopravno članstvo Hrvatske udruge karizmatika. Javnosti su već odavno poznate Bandićeve kompetencije te se ova vijest i ne može smatrati iznenađenjem. Na tiskovnoj konferenciji Udruga je izvijestila kako tročlano povjerenstvo u sastavu Braco (predsjednik), vlč. Zlatko Sudac, Miroslav Blažević (članovi) priprema konačno izvješće o stupnju Bandićeve karizmatičnosti. Očekuje se da će Bandić nakon prijema u članstvo obnašati u Udruzi dužnost blagajnika.

Kolovoz
Zenit. Poznati proizvođač satova Zenit promovirao je u Zagrebu novi skupocjeni model ručnog sata „Passion“. Regionalni glasnogovornik tvrtke Zlatko Canjuga izjavio je na promociji kako se radi o dosad neviđenom spoju moderne tehnologije i profinjene elegancije.
Saznaje se da je ovaj novi proizvod namijenjen ciljanoj skupini potrošača koju pretežno čine velmože i suvereni. Na žalost, promociji nije nazočio dr. Ivo Sanader, najizloženije lice glamurozne Zenitove medijske kampanje. Saznaje se da je dr. Sanader ispričao hitnim i neodloživim privatnim obavezama u Veroni.


Kerum. Splitski poduzetnik Željko Kerum objavio je na posebnoj konferenciji za tisak da od 1. listopada kreće proizvodnja u novim pogonima tvornice trikotaže „Nada Dimić“. Podsjećamo čitatelje da je Kerum već do sada uložio 2,3 milijuna kuna u pokretanje proizvodnje u ovoj svojedobno najuglednijoj tekstilnoj kompaniji u regiji.

Luk. U sklopu priprema za pristupanje EU Hrvatski sabor je na redovitom zasjedanju razglabao o Zakonu o luku u prvom čitanju. Saznaje se da će se, počevši od 2009., na tržištu moći prodavati isključivo luk s geografskim porijeklom. Luk će se dijeliti na obični, crveni, srebrenac i kozjak. Prema novom zakonu, glavica luka običnog morat će na ekvatoru imati opseg između 8 i 9 cm., a na poprečnom presjeku trebat će biti blago ovlažena i tjerati suze na oči.


Rujan
Ispit zrelosti. Ministarstvo obrazovanja objavilo je da se ipak odustaje od projekta državne mature. Na posebno upriličenoj konferenciji za tisak risk manager ministarstva mr. Anto Đapić je izjavio da je tako odlučeno nakon što su se na tajnom glasovanju ravnatelji svih srednjih škola u RH golemom većinom glasova izjasnili „protiv“.

Predsjednička kampanja. Iz ureda predsjedničkog kandidata dr. Slavena Letice javljaju da dr. Letica službeno otpočinje svoju predsjedničku kampanju 1. prosinca o.g. Dr. Letica tijekom kampanje namjerava, jašući na grlu „Belupo“ obići sva naseljena mjesta u Hrvatskoj i BiH.

Ima i toga. Vrhovni sud RH odbacio je žalbu Zmage Jelinčiča na odluku Upravnog suda da mu se uskrati politički azil u Hrvatskoj. U kuloarima se saznaje da je suce osobito razjarila Jelinčičeva izjava kojom se on implicitno uspoređuje s prvim predsjednikom RH tvrdeći da nije tako strašno koristiti stočne prispodobe u političkom djelovanju.

Sherlock Holmes. Regionalni upravitelj Interpola Ivica Kirin uručio je našem MUP-u specijalno priznanje „Sherlock Holmes“ za najsofisticiraniji pristup borbi protiv organiziranog kriminala. Mupovci su ovo priznanje zaslužili krajnje lukavim kodnim imenima tajnih operacija koja su bila toliko enigmatična da čak ni policijski operativci na terenu nisu znali protiv koga se bore. Samo zahvaljujući neviđenom lukavstvu policije neke krucijalne operacije provedene su u potpunoj konspiraciji. Podsjetimo se najuspješnijih enigmatskih uzleta naše policijske misli: „Gruntovčani“ (uvođenje reda u Zg gruntovnici), „Kum“ (razbijanje međimurske mafije), „Koeficijent“ (munjeviti rat protiv kladioničarske nemani). Čestitamo!

Listopad
Novi semafori. Zagrebački holding je s ponosom objavio uvođenje nove generacije prometnih semafora u grad. Novi semafori su opremljeni malim displejem na zelenom svjetlu na kojem se vrti countdown javljajući vozačima koliko sekundi će zeleno još potrajati. Predobro! Ajde da i Holding zasluži čestitke. Čestitamo!

Bolonja. Zagrebačko sveučilište je objavilo nova pravila po kojima se upis na diplomske studije može obaviti ne samo u ranije predviđenom terminu u rujnu, već i inače. Ovaj vrlo liberalni pristup predviđa da se na diplomske studije mogu upisati svi koji steknu bakalaureat tokom akademske godine, ma u kojem trenutku. Na taj način Sveučilište čini golemi iskorak prema toliko željenom društvu znanja. Odluka je motivirana potrebom za većom efikasnošću i boljom suradnjom sa studentima. Kako će se u studije uključiti oni koji se upišu u prosincu, veljači ili svibnju, u to Rektorat ne želi ulaziti. Na članicama Sveučilišta je da svojom kreativnošću daju obol izgradnji nove Hrvatske.

Tko kaže da su tiskovine u krizi? Na jučerašnjoj multimedijalnoj prezentaciji redakcija časopisa „My Shopping“ je ponosno objavila podatke prema kojima je ovaj megapopularni časopis postao najprodavanija tiskovina u Hrvatskoj. Usput je redakcija obznanila da je podigla ustavnu tužbu protiv grupe studenata FER-a koji su, onako iz čiste zabave, dizajnirali video igru „My Shopping“ u realnom vremenu, s vjernom simulacijom najpopularnijih prodajnih centara, glamuroznim prodavačicama i samopopunjavajućim novčanicima. Igra je u nepuna dva tjedna postala pravi hit. Nije ni čudo: sjediš doma naoružan mišem i tipkovnicom a možeš baš sve: gledaš izloge, raspituješ se o novim kolekcijama jesen/zima, zapričavaš prodavačice, kupuješ i skupljaš nagradne bodove. Plus, kao u Americi; kupljenu robu možeš vratiti bez navođenja posebnog razloga. Dodatna pogodnost: sve to možeš činiti i nedjeljom. Uvaženi ustavni ekspert dr. Smiljko Sokol drži da bi ova tužba mogla proći jer se evidentno radi o podrivanju ustavnog poretka.

Bučino ulje. Na zagrebačkom velesajmu otvorena je svehrvatska izložba bučinih ulja. Gastroekspert Jutarnjeg lista Davor Butković izjavio je u ekskluzivnom intervjuu časopisu „MojeUlje“ da je dominacija maslinovih ulja definitivno za nama. Ugostitelji koji drže do sebe morali bi konačno shvatiti da je ono što razlikuje vrhunske restorane od onih korektnih ponuda od barem tri krucijalne sorte bučinih ulja. Butković smatra da se najbolja ulja dobivaju od autohtonih sorti „Bunjištarka“, „Koštunica“ i „Nedomišlje“.

Studeni
Clinton. Hillary Clinton, novoizabrana predsjednica SAD, izjavila je kako se njezin suprug namjerava baviti isključivo protokolarnim zadaćama i humanitarnim radom i to podalje od Ovalnog ureda.

Zagrebu prijeti oduzimanje domaćinstva SP u rukometu. Nakon urušavanja dva nosiva zida zagrebačke Arene i sudskog naloga za obustavu daljnjih radova na gradilištu, novi udarac za organizatore stiže iz centrale IHF-a. Na sutrašnjem sastanku izvršnog komiteta IHF-a očekuje se konačna odluka o zemlji-domaćinu predstojećeg prvenstva svijeta. Iz izvora bliskih ekspertoj komisiji Ministarstva graditeljstva saznajemo da je najvjerojatniji uzrok urušavanja Arene korištenje trule armature koju je izvođač radova po povlaštenoj cijeni otkupljivao od Nove bolnice u izgradnji. Gradonačelnik Zagreba je istaknuo da je ipak mnogo bolje da se urušila Arena nego bolnica. Na upit hoće li se bolnica ikad dovršiti, Bandić je odgovorio da neće. Glasnogovornik Zg Holdinga Nenad Ivanković je dodao kako će građani koji su uplaćivali samodoprinos za bolnicu biti obeštećeni dionicama Zagrebparkinga d.d.

Kuća. Na posebnoj konferenciji za tisak RTL televizija je objavila kako će natjecatelji u ovogodišnjem Big Brother natjecanju biti isključivo zvijezde naše estrade i druge medijski eksponirane osobe. Ova poslastica za gledatelje vjerojatno će pomoći novom uzletu nekad omiljenog serijala. Do sada su svoj pristanak na boravak u Kući dali Dikan Radeljak, Siniša Vuco, Zdravko Mamić, Snježana Mehun, Lana Pavić i Antun Vrdoljak. Organizatori napominju kako već imaju i potvrdu sudjelovanja specijalne zvijezde iznenađenja. U javnosti se špekulira s imenima Jelene Veljače i Paris Hilton. Na kladionicama zasad bolje stoji Veljača s koeficijentom 1.8.

Rok end rol. U sklopu ujednačavanja našeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, 29. studenog je stupio na snagu Zakon o zabrani kolinja. Zakon su na prigodnoj svečanosti predstavili tajnik Ministarstva poljoprivrede Petar Čobanković i Brigitte Bardot. Građani s pravom pitaju kome su potrebne ovakve medijske ekstravagancije dok zemlja, doslovno, gori. Val prosvjeda koji su po prvi puta nakon rata ujedinili sjevernu i južnu Hrvatsku, blokirao je život u zemlji. Čini se da su najbolje organizirani prosvjednici u Slavoniji. U kriznom stožeru u Čepinu središnji prosvjedni odbor održava tiskovne konferencije svaka dva sata dajući najsvježije izvještaja s terena. Saznaje se da je u svakom selu organizirana mjesna straža. Pripadnici ovih postrojbi vezani su lancima i fizički brane policiji pristup do pajceka. Općenarodno veselje nastupilo je u Andrijevcima kad je kompletna policijska postrojba odbacila značke i pridružila se prosvjednicima. Jednako žestoko (iako, čini se malo manje organizirano) bore se i Zagorci. Mjesne straže naoružane su vilama i motokultivatorima, a pučanstvo policijske ophodnje gađa hladetinom i krvavicama. Radio 101 i blog.hr sutra će u Zagrebu organizirati središnji prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu. Organizatori se nadaju da će skupu nazočiti barem 300 000 građana iz cijele Hrvatske.

Prosinac
Rješenje na pomolu. Predsjednik središnjeg državnog prosvjednog odbora Petar Čobanković izjvio je kako ima naznaka da će Vlada ipak popustiti. U međuvremenu prosvjedima na terenu pridružili se iz solidarnosti i kolege farmeri iz Mađarske i Vojvodine. Na izvanrednoj zatvorenoj sjednici Vlade RH Dr. Ivo Sanader će predložiti izmjene i dopune Zakona o zabrani kolinja. Saznaje se da je presudna pomoć stigla iz središta EU. U pripremi je, naime, dokument kojim bi se Hrvatskoj dozvolilo da neometano nastavi s narodnim običajem svinjokolje u prijelaznom periodu od 16 godina.

Konačno. Stanari Kupske ulice u Zagrebu konačno su obeštećeni. U siječnju iduće godine počet će se s isplatom odšteta. Sredstva su osigurali HEP, Vlada RH i Zagrebparking.

Izbjegnut diplomatski rat s Austrijom. Nakon snažnog pritiska austrijske diplomacije Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo je povući Zakon o izmjeni školskog kalendara. Podsjećamo da je sporna bila odredba prema kojoj bi nastava nakon božićnih praznika započela već 2. siječnja. Posljedice takve odluke bile bi vrlo bolne po austrijsku turističku zajednicu i definitivno bi izbrisale iz austrijske turističke ponude tradicionalni „hrvatski tjedan“. Udruga roditelja s oduševljenjem je primila ovu vijest. Odluku je pozdravio i austrijski parlament. Risk manager ministarstva mr. Anto Đapić priznao je na tiskovnoj konferenciji da je spomenuta odredba novog zakona vrlo vjerojatno bila rizična. Saznaje se da će sektor za upravljanje rizikom pri MZOS-u preuzeti bivša ministrica Ljilja Vokić, dok će mr. Đapić biti imenovan novim državnim tajnikom za znanost.

Tihi dan. Mercedes, Toshiba i Adidas u suradnji s Udrugom za zaštitu građana proveli su konačno u djelo „Dan bez reklama“. S veseljem čekamo Badnjak, dan kad ćemo biti pošteđeni od keš-end-keri poziva da skupljamo nagradne bodove kupovinom kanadske šindre, laminata, deterdženata i bioaktiva. Od odredbe o zabrani reklamiranja bit će izuzete internetske stranice jer ih je nemoguće kontrolirati i agenti koji pod našim balkonima uzvikuju KRUMPIIIIIIRA jer oni čine dio naše tradicije.

Bilo je i vrijeme! Nakon gotovo desetomjesečne stanke euklid.blog.hr je opet postao aktivan.


Post je objavljen 23.12.2007. u 13:57 sati.