Da se ne bi opustili, a da ne cvilite kako je pečenje kolača jaako kompliciran posao slijedi jednostavni starinski recept (od moje bake, a onda i od Kraljice Majke) za domaće kekse koji se rade na tzv. "flajšmašinu".
Dakle, umješajte slijedeće:
- 75 dkg brašna (oštrog)
- 1/2 praška za pecivo
- 25 dkg maslaca (zato su kolači i tako dobri
)
- 4 cijela jaja
- 25 dkg šećera
- jednu vrećicu vanili - šećera
- malo ruma (ja ne stavljam jer moji ne vole).
Sve to ubaciti u jednu posudu, (oprati ruke prije) i zamiješati rukom. Pustiti da malo stoji (taj dio nisam nikad razumjela, ali neka ga), pokriveno folijom (da ne dobije koricu).
Onda postavite svoju starinsku flajšmašinu tj. mašinu za mljevenje mesa (nađite kod bake na tavanu, kao što sam i ja uspjela ižicati od KM. Takve stvari se još uvijek mogu kupiti po seoskim sajmovima ili mađarskim dućanima).
Ako imate mladu pomagačicu, onda ide kako slijedi:

Nakon toga se peće na nekih 150 stupnjeva C dok ne dobije crvenkastu boju (tu pazite, nekada su i sekunde presudne da se sve pretvori u crnu masu - ovdje su pogubni telefonski razgovori ili "samo da nešto pogledam u sobi"!).

I to je to.
Mi smo dvije još radile i (dijetnu) varijantu božičnih keksića - s voćnim šečerom i margarinom.
To izgleda ovako:

Odnosno, kad se na ispečene kolačiće stavi malo otopljene (dijetne) čokolade + điđi-miđi kuglice i ostale drangulije (ovo je od šećera, kad nema takvih stvari u dijetnoj varijanti, jebi ga), to sve izgleda ovako:
.
Voila!
Nemojte reći da ne znate ili ne možete!!
(Prvi kolači se mogu provući kroz onaj stroj za kekse, ako već nemate doma klasičnu mašinu za mljevenje mesa.)
Post je objavljen 23.12.2007. u 07:50 sati.