Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/esabor

Marketing

T1 DO T4; PRVE TEME ZA DISKUSIJU PREDLOŽENE OD E-SABORNIKA

Uvaženi e-sabornici, do danas su se iskristalizirale neke teme koje su s vaše strane predložene za diskusiju i izjašnjavanje. E-Sabor ovime te teme iznosi pred vas i očekuje vaše uključenje u diskusiju i izjašnjavanje. Da bi vam olakšali rad u okviru e-Sabora sve teme će biti brojčano označene (numerirane) slovnim i brojevnim oznakama, tako da ćete se uvijek jednoznačno moći na njih pozvati i iznijeti svoja gledišta i stavove. Poći ćemo redom, i tako neprestance nastavljati numeriranje svake slijedeće teme. Prva tema bit će označena kao Tema broj 1, ili skraćeno T1, druga kao T2,..., i tako dalje, sve dokle god bude djelovao ovaj e-Sabor. Pa, krenimo redom:

T1. DA LI SMATRATE DA SU IZBORI 2007. godine ZAKONITI?

Napomene:

a) popis birača, članak 36. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, propisuje broj birača u izbornim jedinicama na slijedeći način, citiramo:
"Članak 36.
Izborne jedinice određuju se Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor tako da se broj birača u izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od + – 5 % (vidi: http://www.vjesnik.hr/Izbori_2007/).
Pri određivanju izbornih jedinica, mora se koliko je to najviše moguće, voditi računa o zakonom utvrđenim područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj."

b) birački spiskovi od 1990. godine do danas nisu relevantni, jer na njima nisu izbrisani mrtvi, a drugima je pravo državljanstva izbrisano;

c) postoji glasovanje dijaspore, a dijaspora nije definirana.

T2. DA LI ČELNIŠTVA STRANAKA IZABRANIH U HRVATSKI SABOR MOGU ODLUČIVATI MIMO SABORA STRANKE I DA LI MOGU NATURATI STRANCI I ČLANSTVU KOALICIONE SPORAZUME, KOJE SU POTPISALI, KAO IZRAZ VOLJE STRANKE?

Za sada prezentiraju predsjedništvu stranke koalicioni sporazum, što nije u duhu sa statutima stranaka. Svaka ovakva odluka se donosi na saboru stranke.

T3. DA LI BIRAČI I SIMPATIZERI, I NA KOJI NAČIN, DEMOKRATSKI, MOGU IZRAZITI NESLAGANJE S KOALICIONIM SPORAZUMIMA POTPISANIM OD STRANE ČELNIŠTVA STRANKE?

Pitanja je puno, a odgovori bi trebali biti izraz naše volje, volje građana birača, koje možemo artikulirati kroz blogersku populaciju.

T4. DA LI GRAĐANI GLASAČI MOGU UTJECATI NA STRANKE I IZABRANE ZASTUPNIKE TIH STRANAKA U HRVATSKOM SABORU, I NA KOJI NAČIN, PRIJE I POSLIJE POTPISIVANJA KOALICIONIH SPORAZUMA, A PRIJE NOVIH IZBORA?

Pokrenimo građane birače, da svojim akcijama počnu brinuti o svojim interesima, jer oni koje su izabrali u Hrvatski sabor svoje želje upisuju u koalicione sporazume mimo naše volje.

Post je objavljen 22.12.2007. u 23:19 sati.