Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Evo opet Haag!

"Jutarnji" donosi na naslovnici "Novi pozivi za Haag".
Da se odmah razumijemo: apsolutno podržavam da se krivci za bilokakvo kršenje dogovorenih pravila ponašanja, ili kako se to pravnički kaže: kršenje zakona, procesuiraju i kazne. Dapače pristalica sam da se očiglednokršenje tih pravila kazni odmah, da ne kažem na licu mjesta (na pr. ubojstvo automobilom s nedozvoljenim postotkom alkohola u krvi i pri brzini većojod dopuštene). Međutim apsolutno sam protiv toga da se u određivanju kazni primjenjuje princip koji su stari Rimljani nazvali: "Quod licet Jovi, non licet bovi" (što dolikuje Jupiteru ne dlikuje volu, ili po "naški": nije vsaki cipeliš za vsaku nogu).
A vrli suci i "djeljitelji pravde" (u taj zbor punim glasom su se u posljednje vrijeme uključile i Slovenija i Italija sa svojim "kokodakanjem" u svezi ZERP-a) u Haagu rade upravo na tom principu: što si veći "vol" (čitaj manje važan u svjetskim razmjerima) to ćemo po njemu jače lupiti kako bi tom istom svijetu "dokazali" da smo praveni. Kaj god!
Na sranu Srbi i njihovi zločinci tipa Karadžić, Mladić, Šljivančanin i ini, i oni spadaju u kategoriju "volova" (doduše proporcionalno broju stanovnika, čitaj ekonomski, manji). Ali što ćemo s Amerikancima koji su apsolutno najveći teroristi, kršitelji ljudskih prava, zagađivači naše Planete, dakle jednom riječju "đubrad" (ispričavam se ortodoksnim Hrvatima na tom srbizmu, ali mi, "kulturni", Hrvati nemamo adekvatan uzraz za takve karaktere) koji ne dozvoljavaju apsolutno nikakvo miješanje u njihov sustav vrijednost: oni će suditi svojim ratnim zločincima u Iraku, oni će zagađivati Planetu i dalje jer bi se u suprotnom smanjio njihov profit, za njih su "crnje" i dalje građani drugog reda (unatoč svim javnim deklaracijama), kod njih ne možeš postati predsjednik ako si mormon, nedaj Bože ateista, oni će linčovati svakog koji ne misli kao oni, oni nemaju pojma da na svijetu postoji još netko osim njih (s izuzetkom budala koji uporno propagiraju njihove moralne vrijednosti i kupuju njihovu robu: automobile, filmove, časopise itd, itd). Ali oni su "Jupiter" vrhunski Bog i vi "volovi" možete samo mukati. Manje više to vrijedi i za ponovo probuđenog medvjeda Rusiju (apsurd je da je to možda i dobro kako bi se ipak barem do neke mjere suzbila arogancija Amerikanaca), a iza njih slijede potencijalni "Jupiteri": Kina (koje licemjerje: propagiraju komunizam, a gori su od najgoreg modernog kapitalizma, na nivou su Dikensovog kapitalizma iz 19. stoljeća), Indija sa svojim religijskim problemima, Arapi (u srednjem vijeku nositelji napretka u znanosti i kulturi) sa svojim fundalzmom i konačno "veliki" (iako patuljci u odnosu na ranije pobrojane) u Europi - Njemačka, Francuska, stara "frajla" Engleska, i uvijek na repu Italija, koje umjesto da podrže "male volove" dozvoljavaju prije navedenim da ih trakođer tretitaju kao "volovima" tješeči se da su oni ipak "veliki".

Pozdrav semper_contra.

Post je objavljen 22.12.2007. u 12:15 sati.