Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nba

Marketing

DI'NDONG JOKE: Unicaja otvorila sa 2-15, zatvorila sa 5-19...



CIBONA vs UNICAJA by REPRIZA.NET


Danas jednostavno nisam mogao ostati imun na pisanje. Smučilo mi se od copy-pastea u posljednje vrijeme, a pogotovo kada sam incognito u Tram 14 čuo da urednica ovog portala traži mlade i nadobudne novinare koji neće ići po pressicama i baviti se istraživačkim novinarstvom u slobodno vrijeme, već će isključivo surfati, prevoditi razno-razne showbiz vijestice, i zarađivati 2-3 soma, taman koliko im je potrebno za paraleni noćni život.

Moja priča je drugačija; mnogi od Vas je znaju, mnogi od Vas je žele znati. Novinarstvom se bavim u slobodno vrijeme nakon posla, dogurao sam poprilično daleko u posljednjih par sezona, pratim isključivo košarku. Imam veliki kredit kod svoje žene s curicom, uže i šire obitelji i mnogobrojnih & dragocjenih prijatelja. Ova sezona je za mene na neki način specijalna - nikada nisam bio uključen u toliko projekata, nikada prije nisam imao ovakav backstage pristup događanjima.

Zahvaljujući uredniku magazina SuperKošarka Vladimiru Radičeviću i ljudima iz uprave KK Cibona ove sezone sam postao i akreditirani novinar pod Tornjem. Dobio sam pravu priliku biti bliže igračima i trenerima, kako domaće tako i gostujućih ekipa. Za sada, stišao sam navijačke strasti i ograničio sam se na ulogu objektivnog promatrača – ipak ima poprilično iskusnijih kolega koji će pitati na pressici, ipak oni zarađuju za kruh, a ja sam tamo u svoje slobodno vrijeme.

Priznajem da sam pod teretom poslovnih i obiteljskih obaveza Vama ostao dužan u posljednjih par mjeseci za barem brief inside o tome što se zaista događa u Ciboni.

Probati ću to nadoknaditi večeras, prije sutrašnjeg predbožićnog shoppinga...

Ovosezonski roster Cibone ponudio je jednu šaroliku raznovrsnost imena koja je barem na papiru trebala biti garancija solidnih predstava, ako ne i dobrih rezultata. Doveden je svježi (da ne kažem rookie, coach) koji je unatoč relativnom neiskustvu, svojom energijom i igračkim (ako ne trenerskim) iskustvom trebao biti garancija kakve-takve igračko-trenerske kemije.

Sergio Scariolo, trener koji je s Scavolinijem na početku svoje trenerske karijere držao u pat poziciji jedne NY Knickse (McDonalds Open 1990.), jučer je na upit kolega Nevena Bertičevića odlično primijetio:

"You have to many offensive tallents, and no blue-collars to support them"


Znači fali nam jedan Rodman...

Vrhunac jučerašnje press konferencije bio je (očekivani) verbalni napad na tron trenera Vrankovića, za koji je on istina bio solidno pripremljen i srezao ga je u korjenu. Skidan kapu neidentificiranom kolegi koji je to izveo, it takes a lot of guts to do that, puls mi je skočio na 120. Ipak, ostati ću možda situaciji neprimjereno konzervativno konvencionalan i upitati Vas: Koga predlažete za novoga trenera Cibone?? Poll je u pripremi...

Cijela priča oko smjene Joke Vrankovića počela je, vjerovali ili ne, nakon Dinamovog poraza od Branna. Iste večeri je Cibona doživjela -35 PTS TEŠKI PORAZ kod Lyetuvasa, i HTV-ov sportski pmladak se preko noći od jada jesenskom nogometnom kalvarijom okrenuo prema Savskoj. Ako već ne mogu skinuti Ivankovića koji je pod Mamićevom zaštitom, zašto ne bi pala neka druga glava u metropoli?? 'Kruha i & gara za raju nikada dosta'.

Unatoč tome što u ovim teškim pre-euro vremenima Dinamo i Cibona teško spadaju u istu rečenicu – ONA će naime prezimiti u Europi s kakvom-takvom šansom da 'procvjeta u proljeće.



TOP 10 NBA PLAYS 21-12-2007
PISTONS DEFEAT BOSTON 20-12-2007
EUROLEAGUE NEWS 20-12-2007
ALLEN IVERSON 36PTS/9AST
EUROLEAGUE MVP WEEK IX:
TIAGO SPLITTER



Ovdje je bio komentar totalitarne fascinacije nogometnom bubamarom kolege Blažićka koju sam naknadno izbacio kako ne bih stvorio dodatne animozitete na "join us or die" relaciji.

Čini se da su kolege iz Z1 ipak shvatili da ima života i izvan Maksimira, njihove kamere prisutne su na posljednjih par press-konferencija, nadam se da to nije samo zbog očekivanja potencijalne ostavke Joke Vrankovića. Naravno da su 'snimili mlade & nadobudne dečke s REPRIZA.NET, tko nije nije IN. Jedini problem je što će od snimljenog objaviti tek koju minutu, ipak je udarni sportski show na Z1 Dinamo show feat. Lana Banely...

Moram priznati da je Cibona u zadnje dvije utakmice, protiv Zadra i Unicaje, pokazala određene znakove života – iskreno vjerujem da je netko pročitao i ovu listu smjernica. Zadar je trenutno objektivno u boljoj formi, "tonusu" kako coach Aco zna reći, a Unicaja je ipak priča za sebe, priča koja je pobijedila jedne Grizzliese tijekom predsezone i koja svojim igračko-trenerskim mixom čak podsjeća na the NBA Maccabi od prije par sezona. Zato sam spreman dati barem mali kratkoročni kredit Joki i ponoviti da će zaista teško biti naći alternativu.

Odnos Joke – Ayuso. Znam da ste došli na ovu adresu uglavnom zbog ovoga, ali neću Vam puno ponuditi. Odnos Joke(t)a i Ayusa nije ništa puno drugačiji od onoga s ostalim igračima, vidim da je cro-MVP 2005/06 Kapetan Bariša prije par dana bio nezadovoljan minutažom (Euroliga: 13.3min/3.3pts) i da se izjadao SNovinama "da nema prave komunikacije s trenerom, da je isuviše profesionalna". Vjerojatno jest kako Bariša kaže, SNovine ne lažu.

Larry Ayuso je regulano posljednji Cibonin igrač koji izlazi iz svlačionice, najčešće 45min – 1sat nakon tekme. Čeka ga rijetka i probrana novinarska družina koja svoju profesiju doživljava kao nešto više od prepisivanja i copy-pastea.
Bitna stvar: Larry Ayuso NIKADA nije rekao niti riječ protiv svojeg trenera. I uvijek je bio kritičan prema svojoj igri, nikada prema igri svojih suigrača. Izvan dvorane radi se super dečku koji pije Bistru dok vi pijete Paulaner, i koji je stvarno košarkaška enciklopedija. Kako i ne bi bio, kada i dalje aktivno učestvuje u njezinom pisanju.

Na terenu je Larryev pristup Jordanovski. Osobno, nakon zadnje dvije partije, u kojima Ayuso nije samo zabijao već i distribuirao, nisam sklon razmišljanjima da bi Cibona trebala tražiti eventualnu igračku zamjenu za ozljeđenog Mulu, posebno ne preko oceana – treba samo porazgovarati s Larryem, i dati mu point guard ključeve u ruke. Na taj način Cibona više ne bi bila undersized u odnosu na većinu svojih protivnika, a Larry bi postao ono što u biti i jest – Cibonin best decision maker koji racionalno promišlja o sudbini svake lopte. Tre u tom scenariju morao prihvatiti rolu shooting pointa u stilu BJ Armstronga/Craigea Hodgesa.

Hrvatski igrači definitivno trebaju dobiti više minuta, ali im Joke mora objasniti da u ovoj konstalaciji snaga oni nažalost nisu prva imena sastava, te kako se i gdje postaviti u određenoj fazi igre, bolje im objasniti njihovu uloga na terenu. Split s Ayusom je bio izuzetno uspješan jer su Rudež i Perić bili odlično postavljeni u gotovo svakom trenutku, odlično su znali svoje zadaće. Ayusu je leđa doslovno čuvao cro-new-millenium Rodman Andrija Stipanović. Apsolutno ne vjerujem da su dečki poput Bariše Krasića, Marina Rozića i Lukše Andrića kukavički raspoloženi, samo treba potpaliti plamen u njima.

A to se ne postiže kada jedan od 20 ponajboljih cro-košarkaša at the moment Lukša Andrić protiv skakačko dominantne momčadi dobije ŠEST MINUTA i gleda kako REMEMBER THE NAME: Boniface N'Dong 'lijepi Hoskina...

Znam da su ti i takvi zahvati u tkivo ove Cibone neprihvatljivo bolni, ali su nužni ako želite jednu europsku, a ne prosječnu & propusnu Cibonu, koja bi mogla 'popiti i Cedevitu u proljeće. Stoga nakon slavlja, valja prionuti na pravi posao...

Ajmo Joke, ako već ne želiš dolje, molim Te povedi nas gore. Mi, ne samo navijači Cibone, već i cro-košarkaška javnost, nismo ne pristajemo na kvazi-nogometno prosjačenje Europom - Draženovim Domom još uvijek odjekuje huk s tribina nakon Sconnievog alley-oup dodavanja Davisonu, vs Benetton, early spring 2005.


Marjan Crnogaj a.k.a. Muraya
Nba.blog.hr




Post je objavljen 21.12.2007. u 19:47 sati.