Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sigurnosinakompujelda

Marketing

Tko je mogao očekivati da će cura za koju se smatralo da je samo jedna u nizu iz američke miješalice pop zvjezdica završiti kao službeni obarač glazbenih rekorda? Rihanna je možda počela kao netko koga su nazivali one hit wonder, a onda je brzo izbacila i drugi megahit, nakon čega su zlobnici počeli raspredati o two hit wonderu, no sada je već jasno da je riječ o mladoj pop snazi s kojom treba ozbiljno računati.
Na prvo mjesto britanske glazbene ljestvice upala je zahvaljujući prodaji na internetu, a ne prodaji CD-a, čime je postala prva ženska izvođačica koja je postigla takav uspjeh. Bila je prva na Billboardu u SAD-u, a usto je oborila i rekord prodaje na iTunesu, s više od milijun prodanih MP3-ca.
Iako niti jedan njezin album nema snagu zaokružene kvalitete, ostaje činjenica da je Rihanna došla na glazbene ljestvice s namjerom da na njima i ostane. I to dulje od drugih – njezin veliki, veliki hit Umbrella, s kratkim repanjem Jay-Z-ja, tek toliko da se pokaže puna snaga (iako je težina cijele stvari ipak u jednom od najboljih instrumentala godine i odličnim karipskim vokalnim egzibicijama mlade dive), u Britaniji je na prvom mjestu već deset tjedana zaredom, postavši najdulje živućim singlom britanskih ljestvica u posljednjih deset godina! Zadnji put tako je nešto pošlo za rukom bendu Wet Wet Wet i njihovom klasiku Love Is All Around iz 1994. godine. Nema sumnje da Rihanna slavi, s obzirom na to da je Umbrella bila broj jedan i u brojnim drugim zemljama (Australija, Belgija, Kanada, Danska, Njemačka, Izrael, Norveška...), a na prvo mjesto britanske ljestvice upala je zahvaljujući prodaji na internetu, a ne prodaji CD-a, čime je postala prva ženska izvođačica koja je postigla takav uspjeh. Bila je prva na Billboardu u SAD-u, a usto je oborila i rekord prodaje na iTunesu, s više od milijun prodanih MP3-ca. Nema sumnje – Umbrella je ovogodišnji fenomen. I to ne samo ovogodišnji.

Priča je počela 20. veljače 1988. godine, kada se Robyn Rihanna Fenty rodila na Barbadosu, gdje je odrasla slušajući pop, R&B, reggae i dancehall. Svoju prvu dozu slave dobila je 2004. godine, pobijedivši na natjecanju ljepote, a sa 15 godina upoznala je producenta Evana Rogersa, jednog od producenata hitova Christine Aguilere, koji je u to vrijeme na Barbadosu ljetovao sa suprugom.
Želite li s njom pod isti kišobran?
Rogers i njegov partner Carl Sturken pomagali su Rihanni u snimanju i proboju u SAD-u, a na kraju se njezinog materijala dočepao Jay-Z i ugovorom je vezao uz Def Jam Records.
Njezin prvi album Music Of The Sun debelo se oslanjao na karipsku priču, a iako je LP imao svojih R&B naginjanja, singl Pon De Replay, čistokrvni dancehall, osvojio je vrh britanske i američke ljestvice u isto vrijeme, postavši najvećim klupskim hitom sezone.
Dodatan je vjetar u leđa dobila na turneji s Gwen Stefani, a vrlo brzo, već iduće godine, objavila je drugi album A Girl Like Me, koji je opet proširio broj njezinih obožavatelja zahvaljujući golemom uspjehu singla SOS, karipskom prepjevu klasika Tainted Love benda Soft Cell.
Good Girl Gone Bad njezin je najnoviji, treći album, a kada su je pitali što bi točno trebao značiti njegov naslov, tj. je li uistinu Rihanna u ovih nekoliko godina postala toliko zločesta, mlada dama je odgovorila:
"Loš znači kul, loš znači fanki, loš znači imati stav... Ovaj me album sigurno sjajno predstavlja takvu kakva sam sada, kao i to gdje se trenutno nalazim sa svojom karijerom." Ako je suditi po uspjehu singla Umbrella, ta pozicija je na samom vrhu vrhova. Ostaje vidjeti koliko će sve to skupa trajati...

rihanna

Post je objavljen 21.12.2007. u 18:40 sati.