Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Od Rupe do Kozine

Na današnjem obilasku Slovenije od Rupe do Kozine prve impresije početka provođenja Schengenskog režima prelaska granice su sljedeće: s kartonima koje dobijete ako se odlučite za odlazak preko granice s osobnom kartom možete koristiti samo u Sloveniji, Italiji i Mađarskoj. ako, primjerice iz Slovenije završite u Austriji i nemate putovnicu karton vam neće pomoći i tretirat će vas kao ilegalnog imigranta. Gužve na granici nema, a prema riječima komandira Mejne postaje Jelšane, Zlatana Kovačeviča slovenska policija i carina ne očekuju povećanje prometa i ostat će ista kontrola kao do sada. Ipak, Vlado Haramija, pomočnik načelnika granične policije na prijelazu rupa nam je rekao da osobe koje rade u Italiji, Sloveniji ili Mađarskoj i čija je priroda posla takva da im je moguć odlazak u druge zemlje Europske Unije u kojima kartončići ne vrijede, neće biti pušteni preko granice s osobnom kartom.
Slično se dogodilo jednom mladiću iz Rijeke kojeg smo sreli na sada pustoj i zatvorenoj carini Kozina, odnosno Krvavi potok. On radi na jugu Italije i nije mu bio dozvoljen prelezak Hrvatske granice s osobnom kartom, već se morao vratiti u Rijeku po putovnicu.
Dakle, iako je s kartonima moguće putovati preko granice preporuča se putovnica.
Haramija je rekao da će se na granici zaposliti još ljudi koji će ispisivati na kartonima ime, prezime i broj osobne, sve kako bi se spriječile moguće gužve koje se očekuju u vrijeme godišnjih odmora.

Do 14 sati na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak izdano je 500 kartončića.
Nakon što se vratite iz Slovenije kartončiće ne možete zadržati kao suvenir (jedino ako inzistirate).


Post je objavljen 21.12.2007. u 15:21 sati.