,kekkeigenkai.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kekkeigenkai

Marketing

CHAKRA

Kako bi izvodili tehnike, ninje koriste svoju chakru. Ona dolazi s dva mjesta: (01) tjelesna energija urođena u njihovim stanicama i (02) mentalana i duhovna energija stečena vježbom i iskustvom. Kako bi izvodili jutsu- e, ninje će osloboditi svoju chakru i otpustiti te dvije energije. Količina chakre potrebne za tehniku ovisiti će o njenoj veličini I kompleksnosti. Svaki ninja ima potencijal za korištenje elementranog ninjutsu stila.
Za taijutsu ne moraju nužno koristiti chakru, budući da neki napadi jedva da i koriste izdržljivost potrebnu za njegovo izvođenje. Za ninjutsu, kontrola će chakre odrediti kolika će količina chakre biti iskorištena za izvođenje tehnike. Ninje s odličnom kontrolom chakre iskoristiti će minimum, te ništa neće uzalud potrošiti, a ninje s lošom kontrolom chakre, potrošiti će više chakre nego li im je potrebno za izvršenje jutsu- a.

Chakra putuje kroz chakrin cirkulacijski sustav tijela. Na mikroskopskoj razini, ti su kanali povezani s vitalnim točkama tijela. Ti mali kanali putuje između stanica tijela. Oni nose generiranu chakru i omogućuju ninjama da je oblikuju. Ako se te kanale presjeće, čak niti najvještiji medicinski ninje ne mogu popraviti šetu. Na većoj razini, chakrini cirkulacijski sustav putuje tijelom i oko organa koji su također odgovorni za stavranje chakre. Sustav uključuje 361 tenketsu- a, a to su sićušne točke kroz koje chakra prolazi. Putanja chakre može biti uvećana ili umanjena upravljanjem tih tenketsu- ima. Chakrin cirkulacijski sustav vidljiv je samo korištenjem Byakugan- a. Sharingan može vidjeti generalnu chakrinu putanju, ali ne i cijeli unutarnji sustav. Byakugan i Hyuuga- in Juuken (‘Gentle Fist’ - ‘Nježna šaka’) stil napada omogućuje im da izbacuju chakru iz svjojih ruku u protivnikove tenketsu-e. Taj će pritisak zatvoriti tenketsu- e i blokirati tok chakre. S dovoljno zatvorenih tenketsu- a ninjin tok chakre biti će gotovo nikakva, te će tako biti onemogućeni koristiti jutsu- e. Budući da sustav putuje kroz tijelo i oko organa, pritisak vršena na tenketsu-e oštetiti će i najbliže organe, a kako ninje ne mogu trenirati i ojaćati svoje organe, takav bi napad mogao biti koban.
Chakra
Ako jednaku i konstantnu količinu chakre koncentriraju u određeni dio svog tijela, ninje mogu ‘priljepiti’ svoje tijelo za dodirnuti objekt. To im npr. omogućuje da hodaju po vertikalnim površinama.
Ako iz svojih stopala istisnu konstantnu količinu chakre koja je proporcionalna težini njihova tijela, mogu hodati po vodi. Također mogu koncentrirati chakru u određeni ud. Čime mogu povečati mišićnu moć i snagu.

Chakru se može izbacivati iz tijela za napade i obranu, te ona može poprimiti formu chakrinih niti koje se koriste za upravljanje lutkama u Kugutsu no Jutsu- u. Može se oblikovati i u tanku formu koja se koristi za rezanje, kao u Kabuto- vom chakra skalpelu, a može se koristiti i za formiranje obrambene barjere.

Chakra u mozgu i senzornim organima je i primarna meta Genjutsu- a. Genjutsu je stvoren kada chakra proteće kroz cerebralani živćani sustav protivnika kako bi korisnik kontrolirao njegov um i gadno oštetio njegovih pet osjetila. Za suprotstavljanje efektu genjutsua postoje dvije mogućnosti. Prvi je da ninja zaustavi tok chakre u svom tijelu, a onda ‘izbaci’ još veću i snažniju količinu chakre kako bi omeo neprijateljevu chakrinu putanju. A druga je mogućnost izvediva ako uz sebe imaju ninje koje nisu zahvačene genjutsu- om. Oni trebaju dodirnuti tijelo shinobi- ja zahvačenog genjutsu- om i korištenjem vlastite chake omesti chakrin tok neprijatelja.

Osam Vrata

Nadalje, chakrin cirkulacijski sustav posjeduje osam ‘ventila’ odgovornih za reguliranje toka chakre. Hachimon ili Osam Vrata (Eight Gates) nalaze se duž kralježnice, u srcu i glavi ninje. Moguće je natjerati tijelo da otvori ta vrata, te tako ninja može koristiti deset puta veću koločinu snage. Nažalost, ta moć ima svoju cijenu, kako se svaka slijedeća vrata otvaraju tako se povečava i šteta nanesena tijelu, te ninja postaje sve bliže smrti. Zbog toga je otvaranje tih vrata proglašeno Kinjutsu- om.
Ako otvori svih osam vrata, korisnik dobiva moć koja nadmašuje Hokage- ovu, ali pod cijenu vlastitog života. Također, ako ninja otvori niža vrata, a porotivniku ne zada posljednji udarac, oslabiti će i postati iznimno ranjivi. Također je nejasno da li ninje moraju otvarati vrata poredu ili mogu ‘preskočiti’ niža vrata.
8 vrata

01. Kaimon (Početna Vrata)

Oslobađaju se moždanih ograničavanja, te omogućuju puno korištenje mišića. Ova vrata se otvaraju kako bi tijelu omogućila korištenje Omote Range- a. Ova se vrata nalaze u glavi.

02. Kyuumon (Vrata Odmora)
Povečavaju otpornost i pomažu u oporavljanu nakon ozljeda. Ova se vrata nalaze u glavi.

03. Seimon (Vrata Života)
Tijelo ulazi u Ura Renge fazu, te postaje crveno. Ova se vrata nalaze duž kralježnice.

04. Shoumon (Vrata Rane)
Povečavaju brzinu i snagu, no korištenje može rastrgati mišiće tijela. Ova se vrata nalaze duž kralježnice.

05. Tomon (Vrata Ograničenja)
Povečavaju brzinu i snagu. Ova vrata se nalaze duž kralježnice.

06. Keimon (Vrata Gledišta)
Povečavaju brzinu i snagu, tijelo postaje sposobno koristit Asakujaku tehniku. Ova vrata se nalaze duž kralježnice.

07. Kyoumon (Vrata Čuda)
Povečavaju brzinu i snagu. Ova vrata se nalaze duž kralježnice.

08. Shimon (Vrata Smrti)
Povečavaju brzinu i snagu, tijelo zadobija snagu na Hokage- ovoj razini, a cijena je korisnikov život. Ova se vrata nalaze u srcu.

Tipovi Chakre

Plava/Normalana Chakra
Uobičajena chakra ninja.
Plava Chakra
Crvena- Narančasta Kyuubi Jinchuuriki Chakra
U Naruto- vom je tijelu zapečaćen Devetorepi demon- Bijuu. Kada Kyuubi chakra izađe iz Naruto- vog
tijela poprima crveno- narančastu boju.
Crvena Chakra
Zelena Shousen Chakra
Shousen no Jutsu omogućuje medicinskim ninjama da zacijeljuju rane tako što stvaraju iscijeliteljsku chakru u svojim rukama. Ako su ninje vještije mogu iscijeliti i kritičnije rane. U anime- u, kada koriste tu chakru, ona poprima zelenu boju.
Zalena Chakra
Ljubičasta Orochimaru- ova i 'Cursed Seal' Chakra
U anime- u Orochimaru- ova chakra i chakra 'Cursed Seal- a' su ljubičaste boje.
Ljubičasta Chakra
Bijela Hatake Chakra
Ako upotrijebe Tanto (japanski bodež) obitelji Hatake, i Kakashi i njegov otac Sakumo mogu koristiti bijelu chakru.

Ružićasta- Ljubičasta Kujaku Myouhou Modificirana Chakra
Meditirajući oko Hoshigakure ('Hidden Star' - 'Skrivena Zvijezda') meteora, ninje zadobivaju posebnu ljubičastu chakru. Ova je chakra navodno prava korisnikova chakra, no ona je zapravo potisnuta treniranjem s meteorom.
Hoshi Chakra

Modifikacije Chakre

Hyourougan (Vojničke Tablete)
Vojničke tablete su poseban lijek prepun proteina i stimulansa koji omogućuju ninjama da se bore tri dana i noći. Tablete će na neko vrijeme povečati rezervu chakre.

Akimichi Hyourougan Tablete
Akimichi klan je stvorio tri tablete koje im služe za povečavanje chakre tokom borbi. Gutenjem svake tablete član dobiva više chakre. Kada proguta treću i posljednju tabletu, momentalno će sagorijeti sve kalorije u tijelu i pretvoriti ih u chakru, sto puta si povečavši uobičajenu snagu.

Konzumiranje/ Ispijanje Chakre
Postoje razne tehnike i stvorenja koja se 'hrane' chakrom. Kikaichuu Aburame klana borave u tijelu svog domaćina u zamjenu za njegovu chakru. Ti će se kukci hraniti i charkom onoga protiv koga se bori član Aburame klana, te time smanjiti njegovu chakru. Tayuya- ini Doki također konzumiraju chakru svoje mete. Tehnike Akadou Yoroi- a i Jiroubou- a također ispijaju chakru, baš kao i Samehada, golemi mač Akatsuki člana Hoshigaki Kisame- a.

Jinchuuriki
'Jinchuuriki' znači 'moć ljudske žrtve', a predstavlja one osobe u kojima su zapečaćeni repati demoni, tj. Bijuu- i. Bijuu su stvorenja s golemom moći i destruktivnosti. Sve su ninja nacije žudjela za njihovom moći i nastojale su ih učiniti svojim oružjem. Demoni svojim domaćinima daju dio svoje goleme moći i chakre. Svaki demon i njegov domaćin drugačije utječu jedan da drugoga, te damoni domaćinima daju različite količine svoje moći.

Orochimaru- ov 'Cursed Seals'
Kao oblik kontrole, Otogakure ninja Orochimaru, će one, za koje smatra da trebaju steći više moći, označiti svojim 'Cursed Seal- om'. Jedan od deset Orochimaru- ovih izabranika preživi to označavanje. 'Seal' će povečati moći onoga koji ga posjeduje, te će ispuštanjem chakre postati aktivan i početi silom izvalčiti još više chakre. Kada 'nositelj' posve aktivira 'Curse Seal', s vremenom će izgubiti svu svoju slobodnu volju i transformirati se u Orochimaru- ovog roba.

Takigakure Voda Heroja
Ova poseba voda iz Takigakure ('Hidden Waterfall' - 'Skriveno Selo Vodopada') omogućiti će ninjama da na kratko vrijema povečaju količinu chakre. Pijenjem te vode ninje iz sela mogu povečati svoje borilačke vještine kako bi nadoknadili nedostatak jakog Kage vođe. Nažalost, u zamjenu za snagu, voda skračuje život onoga tko je konzumira.

Yuki no Kuni Stroj za Kontrolu Chakre
Stanovnici Yuki no Kuni ('Snow Country' - 'Zemlja Snijega') zemlje razvili su stroj koji im omogućuje da povečaju i reguliraju korištenje chakre. Taj stroj može i isisati neprijateljevu chakru i onemogućiti mu da koristi jutsu- e. Elitni 'Yuki' ninje i 'Yuki' vođa Dotou nose oklope koji omogaćuju njihove uobičajene rezerve chakre.

Hoshigakure Meteor
Prije otprilike 200 godina meteor bogat chakrom pao je u Kuma no Kuni ('Bear Country' - 'Zemlja Medvjeda'). Ako meditiraju okolo kamena ninje dobivaju posebnu ljubičastu chakru. Ova chakra putem treninga potiskuje pravu ninjinu chakru. Chakra ima oblik perja, te to 'perje' podsjeća na pauna. Perje se može obilkovati i pomicati po ninjinoj volji. No ta je chakra riskantna za zdravlje, jer oni koji savladaju njeno korištenje ubrzo umiru. Trening je prošao i kroz period kada je bio zabranjivan, a s uništenjem meteora prestalo je i korištenja njegovih tehnika.

Prijevod & Text: Jashin
Dizajn & Slike: Suna

- U sljedećem postu (28.12.07): Sai i Yamato

Post je objavljen 21.12.2007. u 00:00 sati.