Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossanna

Marketing

Praznici nam stižu...

(by anna)

Danas je Kurban Bajram, veliki praznik u Bosni i Hercegovini. Simbolika u žrtvi i vjeri, priča koja me oduvijek fascinirala...ovdje imate zaista sjajno objašnjenje značenja Kurban Bajrama. Sanjala sam tako lijep san sinoć, probudila sam se sa osmijehom i nekim unutrašnjim veseljem, koje nisam odavno osjetila. Nekako mi je sve tiho i posebno od jutros, tiho, izuzev mame koja je u kuhinji od ranog jutra, kuha, peče, dinsta, za familiju koja dolazi na ručak. Tako volim ovu toplinu, miris koji osjetim svake godine u ovo doba. A slavlja nam neće nedostajati. Još ako ti je porodica kao što je moja recimo, tako izmiješana da svi sve slave, onda je slavlje jedino što ti neće nedostajati u ovom periodu. Opet su se i ove godine praznici poredali jedan do drugog...Bajram, Božić, Nova godina, drugi Božić, par rodjendana između...dobiću sto kila nastavlim li jesti baklave, ružice i ostale kolače ovom brzinom...

Onda su došli oni. Zapravo, prvo sam ih čula, pa sam onda došla do prozora i onda ih ugledala.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

I za svaki Bajram je isto. Prođu kroz naselje sa trubama, bubnjevima, pogledom uprtih u prozore, gledajući okom sokolovim da im ne promakne markica, dvije koje im narod baci. Svi izađu na balkone, ori se „Đurđevdan“ cijelim naseljem...Vlasnik lokalnog kafića ih svraća kod sebe u kafanu, čuje se pjesma od tog momenta, mislim da nemaju namjeru prestati, a i što bi? Nije Bajram svaki dan. I sve mi je to lijepo, sjetim se djetinjstva, kad su Romi prolazili kroz ulicu gdje sam odrasla, vodeći medvjeda krezavog na uzici...sjećam se kako bi se taj medvjed propeo na zadnje noge i „plesao“ u ritmu bubnja...i uvijek bih poslije plakala, jer mi je bilo žao mede što mora da igra, a ko zna, možda mu i nije bilo do igre...Kako volim ovaj osjećaj u zraku, kad je sve tiho a opet osjetiš pozitivne vibracije.

Večeras ekipa ide na prave trubače, ovo mi je jutros bila samo uvertira. Sjajno je što je dan rezervisan za porodicu, noć je rezervisana za prijatelje. Tako nam je svaki put, oduvijek. Pa kako onda da ne voliš ovo doba godine?


Post je objavljen 20.12.2007. u 16:12 sati.