Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaanja

Marketing

Posjet dječjoj bolnici Gornja Bistra



Jučer prijepodne, članovi naše Humanitarne udruge : Vesna Milčić Trjarbar, Barbara Vaistina i Tomislav Kostanjevečki posjetili su dječju bolnicu u Gornjoj Bistri i tom prilikom darovali bolesnoj djeci prigodne Krašove poklone te odjeću, obuću i igračke a koju su međusobno sakupili svi članovi udruge.
Sam odlazak u bolnicu u nama je miješao veliku dozu emocija i nervoze, no svu onu pozitivnu napetost razbio je susret sa Ravnateljem bolnice i njegovom zamjenicom koji su nas srdačno primili. Nakon što smo međusobno razmijenili iskustva na red je došao obilazak same bolnice i djece koja žive u njoj.
Već smo pisali o tome da su u bolnici smještena djeca koja većina boluje od neizlječivih bolesti i većina je napuštena od svojih roditelja.
Sam susret sa tom dječicom je jednostavno za neopisati. Iako oni žive u nekom „svom svijetu“ u njima raste optimizam i nada. Što smo ih više gledali to nam se više grlo stezalo, jer većina od njih vezana je uz krevet a hranu dobivaju preko sonde.
Tokom obilaska dječjih soba, igraonica, kupaonica, dnevnih boravka itd od glavne sestre koja je vodila obilazak saznali smo neke bitne detalje.
Kapacitet bolnice je 110 a bolnica trenutno ima 115 djece. Većina je vezana uz krevet i hrane se putem sonde. Također većina djece napuštena je od svojih roditelja koji rijetko ili uopće ne dolaze u posjetu svojoj djeci. Do prije domovinskog rata, bolnica je primala svu djecu iz bivše Jugoslavije a neki su i ostali ovdje i dan danas. Ta djeca nemaju nikakve papire niti plaćeno zdravstvo a također nitko ih ni ne posjećuje.
Bolnica se financira temeljem sklopljenog ugovora sa HZZO-m te je bolnica postala ugovorna zdravstvena ustanova HZZO-a.
Također dobrotom niza humanitarnih udruga, donatora i sponzora te sufinanciranjem Zagrebačke županije bolnica je obnovila krovište, riješila vlagu u objektu, dobila centralno grijanje, uređen je interijer bolnice te primjereno obnovljen a i pred završetkom je obnova pročelja fasade. Na inicijativu supruge pokojnog Ivice Račana bolnica je dobila i dizalo.
Bolnica se nalazi u Dvorcu Oršić koji pripada nultoj kategoriji spomenika te će ga jednog dana trebati vratiti kulturi kao sadržaj turizma a malim pacijentima trebati će se osigurati novi prostor.
Iako bolnica ima liječnike specijaliste, defektologe,medicinske sestre, pomoćne njegovateljice, te svu tehničku prateću službu naš je dojam da ipak malo medicinskog osoblja radi u bolnici, jer unatoč ljubavi, pažnje i brige tog medicinskog osoblja spram djeci naša „vrla“ birokracija određuje koliko će se osoba brinuti o djeci.
Na rastanku smo se još jednom susreli sa Ravnateljom bolnice te puni dojmova otišli kući.
Došavši kući i vidjevši našu malu princezu Anju kako se slatko smije svojim zavodničkim plavim okicama sretni smo što se nalazi u okruženju ljudi koji je vole, maze i paze.
A Anja iako bolesna ona je sretna jer zna da ima roditelje koji bi za nju učinili sve na svijetu i koji su dogod su živi neće je napustiti i borit će se za njezino zdravlje.

Svima velika pusa kiss i veliki pozdrav mah od neumornog tria!


Post je objavljen 19.12.2007. u 08:00 sati.