Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

HRČAK

Image Hosted by ImageShack.us



HRČAK NEKADA

Prvi puta se hrčak spominje daleke 1839. godine kada ju je britanski zoolog G.Waterhouse doveo iz Sirije. Bila je to ženka zlatnog hrčka poznata pod nazivom „Cricetus auratus“. Hrčak se prvensteno uzgajao kao labaratorijska životinja iz razloga što je vrlo društvena, brzo se ramnožava ( imaju okot svaki mjesec) , nema neugodan miris.

Postoje nekoliko vrsta hrčka, a to su :


Sirijski hrčak ( Mesocricetus Auratus)- zemlja porijekla je Sirija i oni su najčešći hrčci koje mi imamo za kućne ljubimce.
Ruski Campbell Dwarf hrčak ( Phodopus Campbelli )- zemlja porijekla je Centralna Azija, Sjeverna Rusija, Mongolija.
Kineski hrčak ( Cricetulus Griseus)- zemlja porijekla je Mongolija i Sjeverna Kina.
Roborovski hrčak ( Phodopus Roborovskii )- najnovija vrsta hrčka , zemlja porijekla je Mongolija. Oni su najmanja vrsta hrčka.
Zimsko biljeli ruski hrčak ( Phodopus Songorus)- poznati i kao Sibirski hrčak, kod njih je poznata pojava da tijekom godine mijenjaju boju dlake od sniježno bijele do znatno tamnije.

HRČAK DANAS


Danas je hrčak postao kućni ljubimac mnogih obitelji. Prilikom kupovine hrčka obratite pažnju na vanjski izgled ( dlaka, oči, njuškica koji moraju biti čisti i bez rana) i temperament hrčka ( veseo, živahan, znatiželjan). Kada ga donesete kući stavite ga u njegov kavez i ostavite ga nekoliko dana na miru, kako bi se upoznao sa novonastalom situacijom.
Jako je zahvalan za održavanje i nema neugodinh mirisa ako mu se omogući adekvatan smještaj. Za smještaj hrčka najbitniji je kavez koji mora biti određenih dimenzija najmanje 60 x 50 x 40 cm, nikako ne kupujte manje kaveze jer je hrčak izrazito aktivan i treba mu prostora. U kavez osim hrane, vode,stelje, igračaka, ne zaboravite na kućicu u kojoj hrčak osim spavanja radi svoje gnijezdo. Sve ovo možete naći u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce ili se možete potruditi i napraviti sami.

Image Hosted by ImageShack.us


Kod hranjenja treba paziti da kupujete hranu za hrčke, ne kupujte druge vrste jer nisu primjenjene za njih. Ukoliko odaberete krivu hranu može se desiti da svome hrčku uskratite bjelančevine ili druge važne elemente u prehrani te izazovete bolest. Osim gotove hrane hrčci rado jedu jabuke, banane, salatu , lješnjake. Kada odlučite smjesiti kavez na neko mjesto trebate pripaziti da na tom mjestu nije propuh, ne stavljajte kavez da bude na direktnom suncu čitav dan, ili pak da mu je hladno.



Isto tako kada smjestite svog ljubimca u kavez pazite da dobro zatvorite vrata , kako vas ne bi iznenadili jer su majstori u bijegu.

KARAKTERISTIKE HRČKA


- Aktivni su noću- ne uzimajte ga iz kaveza tijekom dana tj. kada hrčak spava da vas ne bi ugrizao.
- Životini vijek 2-3 godine.
- Ženke se mogu razmnožavati već od 6. tjedna, graviditet im traje 16 dana. mladunci su spremni za samostalni život već sa mjesec dana.

Image Hosted by ImageShack.us



- Sirijski hrčak voli živjeti sam, dok sve ostale vrste hrčka vole život u paru.
- Normalna temeratura tijela je 37,4 C.
- U ustima imaju vrećice za spremanje hrane.

BOLESTI HRČKA

Bolest kod hrčka je vrlo teška s obzirom da je on vrlo sitna životinjica, pa treba biti oprezan. Ako primjetite neke promjene u ponašanju životinje, uzimanju hrane i vode, kihanje, iscjedak iz očiju, neugledna dlaka, ležanje sklupčen u kutu kaveza, proljev, i sl. odmah odvedite hrčka veterinaru.
Gubitak dlake može biti simptom kožnih bolesti ili prazitarnih oboljenja pa isto tako upućuje na posjet veterinaru koji će određenom terapijom pomoći životinji.

Najčešće bolesti koje susrećemo kod hrčka su bolesti respiratornog sustava, tumori, bolesti mokrog repa koja je izrazito zarazna i nažalost vrlo učestala u hrčka. Uzrok ove bolesti je nepoznat, mada je poznato da promjene u hranjenju, stres i prevelika naseljenost u nastambi hrčka mogu uzrokovati bolest.
U hrčka uzrokuje gubitak apetita, promjene u ponašanju ( nevoljkost), letargija , mokro područje anusa i repa, smrt nastupa brzo i velika je mora ljubitelja hrčka.
Vlasnici vrlo često sami odlučuju o primjeni ljekova što nikako nije dobro, jer osim što ne znaju što treba primjeniti hrčku daju prevelike doze lijekova.

Jedna zanimljivost u hrčka je hibernacija koja se javlja ako temeratura sobe u kojoj se nalazi naglo padne, životinja pada u stanje hibernacije. U tom stanju hrčak je mirniji i disanje mu se znatno usporava. Mnogi vlasnici ne znaju za hibernaciju pa se dešava da nakon izbivanja iz kuće kada temperatura padne, nađu svog hrčka u hibernaciji, a oni misle da je bolestan ili mrtav. Znači ne paničarite, dovoljno je da temeraturu prostorije polagano vraćate u normalu i vaš hrčak će ponovno stati na svoje noge.



Post je objavljen 18.12.2007. u 19:40 sati.