Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Teleskopi prvi put snimili 'ratove zvijezda'



WASHINGTON – Znanstvenici su snimili dosad neviđeno nasilje u Svemiru – crnu jamu (ispravniji naziv za popularnije crne rupe) koja svojim zračenjem otpuhuje susjednu galaksiju.

Prema studiji koju je objavila NASA, flota teleskopa na Zemlji i u Svemiru zabilježila je slike ovog silovitog procesa. Manja galaksija našla se na udaru zračenja iz nasilne veće galaksije koju su znanstvenici nazvali 'galaksijom zvijezda smrti'. Deseci milijuna zvijezda i njihovih planeta u manjoj našli su se na udaru smrtonosnog snopa.

Daniel Evans iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian objasnio je kako bi ovo zračenje, kada bi mu se na putu našla Zemlja, u samo nekoliko mjeseci s nje otpuhalo zaštitni sloj ozona i zbilo omotač magnetosfere. Zračenje sa Sunca potom bi potpuno uništilo, rastočilo i steriliziralo sav život na Zemlji, dodao je.

Stručnjaci vjeruju kako je ovaj proces nastao relativno nedavno – prije oko milijun godina, te da bi se njegovo djelovanje moglo nastaviti narednih 10 ili 100 milijuna godina.

- Zračenje silovito udara u donji dio susjedne galaksije i potom se naglo raspršuje i izvija – objašnjava Evans.

Dvije galaksije udaljene su međusobno samo 24.000 svjetlosnih godina i postupno se stapaju.

Ranija istraživanja pokazala su da gotovo sve galaksije u svojem središtu imaju crne jame. Neke od njih iz područja u blizini crnih jama emaniraju moćne zrake i poznate su kao radio galaksije jer su jako 'vidljive' u području radio valova. Zračenje se sastoji od snažnih rendgenskih i gama zraka i putuje brzinom gotovo jednakom brzini svjetlosti.

Veća galaksija koja se naziva 3C321 od Zemlje je udaljena oko 1,4 milijardi svjetlosnih godina.

Iz ovog procesa stručnjaci su izvukli dva zaključka: da nismo sami u Svemiru, te da crne jame treba izbjegavati.

Jutarnji List



Post je objavljen 18.12.2007. u 13:46 sati.