Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 177.

Eto, sve je ipak proradilo i problem je u subotu bio postavljen na blog. Digao sam ga u Kragujevcu za boravka na turniru. Ponio sam text i dijagram sobom na disketi.
Odgovaram danas, u utorak, da vam ostavim više vremena za rješavanje.
Ajmo na rješenje.
Bijeli, ako bi prvi igrao, brzo bi mogao uraditi život u kutu (dva oka). Upravo to je vodilja crnome. Kako onemogućiti oči bijelome u kutu. Okruženje bijeloga je crnim kamenčićima čvrsto i bijeli mora tražiti put u pravljenju opstojne grupe u tom okruženju. Crni počinje spriječavanje potezom 1. B3. Prva namjera je spoj na A4. Bijeli sada treba to onemogućiti i/ili stvoriti oči u kutu. U tu svrhu bijeli igra 2. C2. Prijeti uhvatiti dva crna na trećem redu.
Crni odgovara sa 3. B2. Izgleda kao da bi sada bijeli mogao D2 i uhvatiti onoga na E2, ali tada nebi mogao uraditi dva oka, jer bi crni spojio trojku u kutu s vanjskim štitom igrom na A4.
Sada bijeli priprema jedinu obranu igrom na 4. A2. Ako sada crni odigra A3, bijeli bi B1. Napadnuta bi bila crna četvorka uz ko na A1A2. Crni tjera sada sa desna i igra 5. D2, a bijeli odmah ulijeće prema kou forsiranim razvojem: 6. B1, 7. C1 (crni zarobljava jedan bijeli kamenčić), 8. A3.
Napadnuta je crna trojka i crni je nesmije spasiti (prividno) spojem na C2, jer bi bijeli igrao E2, pa ako crni igra E1, bijeli bi na D1, pa ako taj kamen crni zarobi igrom na C1, bijeli bi ponovo igrao na D1 i zarobio sve crne kamenčiće u kutu. Stoga je izlaz crnome u ko-borbi i uzima ko s 9. A1. Tamo desno ima još i kombinacija popunjavanja za slučaj manipulacije vađenjem crnih, pa tu nema dobrih mogućnosti. Rješenje je ko-borba.
Hm, valjda sam dobro odgovorio?
Lijep pozdrav do novog problema u petak
bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 18.12.2007. u 11:48 sati.