Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

OTROVANJA

Znam da nisam završila ciklus zaraznih bolesti mačaka i da sam obećala članak o feretima, ali danas je bilo jako zanimljivo u ambulanti, čak 3 slučaja trovanja.
Psi, pogotovo mladi psi stavljaju u usta i gutaju što god im se nađe na putu, tako i današnji slučaj broj 1 kojeg je vlasnik pronašao u kupaonici sa razbacanim sredstvima za čišćenje i prosutim praškom za pranje robe. Kad su došli cijela ambulanta je poprimila miris praška za robu. Dobio je sredstvo za povraćanje i nakon par minuta imala sam priliku vidjeti sadržaj njegovog želuca: osim poluprobavljene hrane tu se našla 1/3 spužvice za pranje posuđa, pola sažvakane loptice za igranje (vlasnik tvrdi da nije njegova), par komada kartona, plastični čep i sažvakana slamkica od WD-40. Kod slučajeva sumnje na trovanje važno je znati da životinja što prije mora povratiti, staviti u čašu vode 1-2 jušne žlice soli i natjerati životinju da to popije, ako imate špricu–lakše je, i što prije otići veterinaru.

Image H<br />
<br />
Slučaj broj 2. Pas je pojeo otrov za štakore. U ovom slučaju vlasnici su to vidjeli i odmah su reagirali, ali dosta puta to nije slučaj, a otrovi za štakore djeluju kumulativno (što znači da simptome vidite tek za tjedan dana i više), pa su i prognoze dosta loše. Pas je također povratio (nakon davanja emetika) i u sadržaju je vlasnik prepoznao otrov koji je postavio za štakore.<br />
<br />
<a href=Image Hosted by ImageShack.us


Slučaj broj 3. Mačka koja je pojela miševe koji su bili otrovani. Isti princip samo kod trovanja sa otrovima za glodavce daje se terapija vitamina K kroz 3 tjedna (što smo napravili i u gore navedenom slučaju).
Kod gore navedenih slučajeva otrovanja (i moguća otrovanja) vlasnici su vidjeli što je životinja uzela, a takvi slučajevi u biti su jako rijetki, a mogućnosti otrovanja su velike. Evo nekih primjera otrova koje životinja može naći u našem kućanstvu: sredstva za čišćenje, šamponi, parfemi, šibice, losioni za samotamnjenje, sredstva za čišćenje ( štednjaka, radiatora ...) krema za cipele, biljke(tisa, đurđica, zumbul, tulipan, krumpir)...
Najvažnije je kad posumnjate na trovanje nazvati ili odmah doći kod veterinara.

Post je objavljen 17.12.2007. u 10:33 sati.