Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/juznaamerika

Marketing

BOLIVIJA DOŠLA NA KORAK DO GRAĐANSKOG RATA

Pet istočnih pokrajina proglašava autonomiju, a predsjednik Morales šalje 6000 vojnika

SANTA CRUZ - Predsjednik Bolivije Evo Morales ovog će vikenda poslati najmanje 6000 vojnika u istočnu pokrajinu te zemlje, Santa Cruz, kako bi pokušao spriječiti najavljeno proglašenje njezine autonomije, vijest je koja je danas procurila iz vladinih krugova.

U četvrtak kasno navečer 130 zastupnika skupštine Santa Cruza izglasali su svoj autonomni ustav. Prema njemu dvije trećine poreza trebalo bi ostajati u pokrajini, formirat će se posebna lokalna policija i organizirat će se referendum koji će ove prijedloge odobriti ili oboriti.

U subotu će autonomija biti i svečano proglašena, a očekuje se da će se to dogoditi i u pokrajinama Tarija, Beni, Pando i Cochabamba. Još uvijek nije jasno što se događa u Sucreu gdje je prije dva tjedna u prosvjedima protiv novog, "Moralesovog ustava" ubijeno troje ljudi.

Ta pokrajina se navodno još dvoumi oko ovog poteza. Bolivija je na ovaj način dovedena na rub građanskog rata, iako niti jedna strana ovu mogućnost tako ne naziva. Vlada u La Pazu pozvala je svoje pristaše da u subotu, na dan javnog proglašenja autonomije, dođu na misu u Santa Cruz i protestiraju.ý


Post je objavljen 15.12.2007. u 23:47 sati.