Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/elena10

Marketing

LEGENDA O CRNOJ KRALJICI



Nije samo sjeverozapadni dio Hrvatske imao svoju Crnu kraljicu. Spominje se ona i na prostorima južnog Velebita, gdje se, kako navodi Ante Rukavina, na granici Dalmacije i Like, u blizini Potpraga nalaze ostaci stare ceste koju je, prema legendi pri svom bijegu u Dalmaciju pred Tatarima dala sagraditi Crna kraljica. Nije bitno što ostaci te ceste imaju drugi smjer kretanja, što je famozna Crna kraljica iliti Barbara Celjska živjela 150 godina kasnije, a ovdje se spominje kao žena Bele IV. Legenda je legenda! I opet se susrećemo s povijesnim činjenicama izmijenjenim usmenom predajom.
Stigosmo tako i do Velebita, u ovo doba godine najčešćeg planinarskog odredišta. Niz je legendi i priča nastalih i povezanih s tom planinom. Daleko sam od toga da ih prepričam sve, ili da u svemu budem do u tančine precizan. Želio bih tek s nekoliko kraćih pričica i crtica pripomoći večernjim razgovorima pred domom ili šatorom, nakon dugotrajnog cjelodnevnog pješačenja ili nakon usputnog kraćeg izleta tom simbol-planinom.Jednom davno u jednoj dolini vladala je velika suša. Od žeđi su umirali ljudi, životinje i biljke. Tad se pojavila moćna Crna kraljica, smilovala se patnjama ljudi i zazvala kišu. Strašna oluja trajala je danima, razina vode je rasla i rasla. Kiša je naglo stala, a u dolini su ostala jezera, njih šesnaest, koja i danas postoje a zovu se – Plitvička jezera.
Naravno, to je samo legenda, ali kad jednom posjetiš Plitvice, bit ćeš siguran da je pri njihovu nastanku bilo i trunka čarolije. Danas su Plitvička jezera najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj – poznat širom svijeta. Nalaze se u Lici, između planina Male Kapele i Plješevice.
Plitvice su kraljevstvo vode, okruženo gustim šumama i strmim liticama. Jezera su povezana s bezbroj slapova, a najpoznatiji je Veliki slap (ili Slap Plitvice), najviši slap u Hrvatskoj, visok 78 metara! Na području parka žive razne životinje, a njegov najpoznatiji stanovnik je smeđi medvjed. Nažalost, teško ćeš vidjeti medu jer on izbjegava društvo čovjeka.
Oko jezera su uređene staze, a nekima se jezerima možeš provozati i brodom. Park je otvoren tijekom čitave godine i svakako moraš nagovoriti roditelje da pođete pogledati djelo Crne kraljice. Možda je pravi dan za to 8. travnja – kad Plitvička jezera slave svoj 57 rođendan jer su tog dana proglašena nacionalnim parkom.


Post je objavljen 15.12.2007. u 23:42 sati.