Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sicksweet

Marketing

Patuljci

Patuljci su se probudili rano, dok je svijet još bio taman i mlad, prije vilenjaka. Stvorio ih je Aule, kovač i glavni majstor među Valarima. To se kosilo sa Eruovim planom jer Aule nije imao niti dozvolu niti dovoljnu snagu da stvori druge duše. Rezultat njegovih napora bila je grupa bezživotnih lutaka.
Aule je odmah uvidio svoju glupost i bilo mu je iskreno žao. Eru je shvatio da su Auleove namjere bile dobre, jer on je želio djecu koju može podučavati a ne robove, pa je patuljcima udahnuo život. Vilenjaci su ipak ostali "prvorođeni" jer su patuljci pa Eruovom naređenju zaklopili oči na još neko vrijeme.
Aule je iz tvrde stijene oblikovao trinaestoro patuljaka. Prvi, najstariji, bio je sam, dok je drugih šest dobilo svoje družice. Od tih prvih sedam očeva kasnije nastaje sedam velikih patuljačkih plemena………


opis slike



U drevna vremena, patuljak je bio općeprihvaćeni pripadnik društva u Europi, Rusiji i Sibiru. Patuljke su redovito viđali, a oni su nagrađivali ili kažnjvali, pomagali ili ometali ljude razne dobi i položaja (ovisno o njihovu stajalištu). No u to su vrijeme vode bile bistre, a šume djevičanske, putovima se nesmetano moglo stići od jednog do drugod naselja.

opis slike



Od tog vremena patuljci su bili prisiljeni povući se u skrivene zakutke iznad i ispod površine zemlje, gdje su se dobro prikrivali - zapravo toliko dobro da je vjerovanje u njihovo postojnje počelo blijedjeti. Ipak, i za patuljke vrijedi isto što iz zeca na livadi ili jelena u šumi, ako ne gledate pažljivo: možda ih ne vidite, ali oni su, svakako, tu!

Prosječan patuljak visok je 15 cm i teži 300 grama. Kreće se uglavnom noću i to munjevitom brzinom. Zato ne čudi ako ga nikad niste vidjeli.
Patuljci su čvrsti i otporni. Žive oko dva i pol vijeka. Pohlepni su na zlato ali su i plemeniti. Kada se razgnjeve ništa ih ne može zaustaviti. Oni jedini mogu izdržati dah zmajeva.

Postoje tri glavne frakcije patuljaka i to su:
Riđobradi- Žive u planinama i vladaju Gvozdenkovom.
Divlji čekići- Žive na visoravnima.
Tamno željezo- Zli patuljci koje su davno uništile vojske divljih čekića i riđobradih.

Neki stari ljudi tvrde da postoji još i četvrta grupa patuljaka. Čak postoji sumnja da se ne radi o grupi niti grupici nego o samo jednom patuljku koji se davno odmetnuo iz neke od prethodne tri grupe. Svakako ga nazivaju ali ako i iza sedam gora i osam mora pitate stare ljude za patuljka Šmrufa, brk će im zaigrati i znati ćete da je odmetnuti patuljak šmruf nekad prošao tuda. Patuljak šmruf je smotan i voljen.

opis slike




Post je objavljen 15.12.2007. u 13:22 sati.