Ponekad se i sam iznenadim bogatstvom našeg podmorja.
Kozice, ili gamberi (kako se češće nazivaju), su dosta rijetki ulov u sjevernom dijelu Jadrana. Naravno da se u Kvarneru, uz škampe, ponekad ulovi i mala količina sitnih kozica. Kozice ulovljene u Kvarneru su crvenkaste boje i veličine pet šest centimetara. Ove kozice na slici su ulovljene na zapadnoj obali Istre i daleko su veće (petnaestak centimetara). Svi koji su ih jeli tvrde da su puno ukusnije od škampa ili bilo koje druge vrste rakova.
Za one zahtjevne:
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Subphylum: Crustacea
Class: Malacostraca
Order: Decapoda
Suborder: Dendrobranchiata
Superfamily: Penaeoidea
Family: Penaeidae
Uobičajeni je naziv Gambero (gamberi, gambereti). Ovi desetonogi rakovi su srednjih dimenzija i jestivi su. Izduženog su abdomena, na čijem se kraju nalazi rep prilagođen za strelovita kretanja unatrag. Zavisno od podloge na kojoj žive boja im je providno – staklasta blijedo crvena do tamne, jarko crvene, a veličina im varira od pet – šest cm do preko dvadeset cm.
Može ih se pripremati na različite načine.
Ovako:
Ili:
1. Kozice očistite od glava, a repove ostavite u ljušturi. U dubljoj zdjeli pomiješajte kozice, protisnuti češnjak, nasjeckane papričice kojima ste odstranili sjemenke, limunov sok i šećer.
2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte marinirane kozice, sol i lagano pirjajte 10-15 minuta miješajući dok kozice ne dobiju jarko crvenu boju.
3. U drugoj tavi na maslinovom ulju popecite na ploške narezan luk. Dodajte blitvu, malo posolite i pirjajte oko 10 minuta. Ovako pripremljenu blitvu pomiješajte s kozicama, dodajte vino, nasjeckani peršin i kratko prokuhajte (3-4 minute).
4. Rižu pripremite tako da na maslinovu ulju popečete grubo narezan češnjak koji nakon par munuta odstranite. Dodajte rižu, kratko je popecite, zalijte kipućom vodom, posolite po želji i začinite metvicom i naribanom limunovom korom. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta.
5. Pripremljene kozice poslužite s toplom rižom i (po želji ) naribanim parmezanom.
Moj osobni savjet: rižu podlijevajte kipućom vodom u kojoj ste skuhali otkinute glave kozica. Btw. Moje Svjetlo u tami priprema cijele kozice – ne kida im glave.
Post je objavljen 15.12.2007. u 08:57 sati.