Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Hoće li slučaj Vice Vukojevića srušiti Ustavni sud?

Ovih dana Vici Vukojeviću istekao je mandat ustavnog suca, a samim time prestaje i imunitet koji ga je do tad štitio od kaznenog progona. Radi se o optužbi za silovanje koje je Vukojević navodno počinio za vrijeme trajanja hrvatsko – muslimanskog sukoba u logoru pored Mostara. CNN blog još je 17. Veljače 2005 pod naslovom „Koliko je ustavni sud častan i pošten?“ pisao o tom slučaju u sklopu kraće biografije o Vici Vukojeviću.

Neki dan malo prošireniju biografiju o Vukojeviću napisao je i Ivan Cerovac, koji ga za razliku od mnogih poznaje osobno. Cerovac navodi da ne vjeruje u priču o silovanju, ali isto tako nema ni lijepih riječi za Vukojevića koji mu se za sve ono što su njegovi učinili za Vicu, devedesetih zahvalio progonom kao u doba mračnog komunizma. Cijeli tekst pročitajte na cerovac.blog.hr.

Ono što ostaje visjeti u zraku je pitanje svih dosadašnjih presuda ustavnog suda u kojemu je samo jedan glas bio presudan u slučaju da se Vice Vukojević proglasi krivim za silovanje. Problem je naime u tome može li netko za koga se ustanovi da je prije stupanja na dužnost počinio kriminal biti sudac, posebno ustavni sudac? Može li osoba koja se ogriješila o zakon biti pošten, savjestan i častan sudac? Odgovor je vrlo jasan… ne može.

Kako se ovdje radi o zločinu koji se (navodno) desio prije stupanja na sudačku dužnost, u slučaju okrivljujuće presude, čitav rad Vukojevića, ali i dignitet ustavnog suda (koji je već i ovako narušen) dolazi u pitanje. Hoćemo li u slučaju okrivljujuće presude zažmiriti na 8 godina sudovanja kriminalca?

I nije tu samo pitanje Vukojevića već i svih ostalih sudaca koji su znali da postoje optužbe, ali se nikad nisu pitali s kakvim to čovjekom rade. Nikad im nije palo na pamet da se razriješi to pitanje i tako sačuva čast suda. U slučaju okrivljujuće presude čitav ustavni sud izgubit će vjerodostojnost. U tom slučaju, jedini slijed događaja koji bi povratio ugled suda bila bi ostavka svih ustavnih sudaca koji su surađivali s Vukojevićem svih ovih godina.

Post je objavljen 12.12.2007. u 09:53 sati.