Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Masonska loža traži nove članove po Splitu

U Splitu se osniva nova masonska loža, svojevrsna podružnica Velike masonske lože iz Zagreba koja u Dalmaciji traži, kako stoji u njihovim dokumentima, “slobodno misleće, časne, tolerantne i domovini odane muškarce”. Žene se ne mogu učlaniti u to isključivo muško društvo koje je u Hrvatskoj osnovano 1996. U Splitu su, kažu, pronašli prostor koji će pretvoriti u hram gdje će obavljati svoje tajne obrede.



‘Promašili stoljeće’

- Ne bismo izlazili s detaljima. Postoji jasno predviđena procedura i postupak i kada se svi uvjeti ispune, Split će dobiti ložu - rekao nam je zagrebački poduzetnik Dragan Kukavica, veliki majstor Velike lože Hrvatske.
U temeljnim načelima masonstva u Hrvatskoj stoji da slobodni zidar “ne smije onoga tko nije slobodni zidar upoznati s ritualima, znakovima i običajima koji služe međusobnom prepoznavanju, te ne smije otkriti članove i uopće sve unutarnje stvari loža ili Velike lože”. Masoni obrede vrše u jednom hramu u zapadnom Zagrebu.
O hrvatskim i napose splitskim masonima smo htjeli popričati s Radovanom Horvatom, bivšim majstorom Velike lože i poznatim zagrebačkim arhitektom, koji je pristao na razgovor, ali se predomislio.
- Tražio sam dozvolu od gospodina Kukavice za izjavu, ali nisam je dobio. Znate, i mi imamo pravila kojih se moramo držati - rekao nam je Horvat. No, ipak smo uspjeli naći jednog masona koji je anonimno rekao nekoliko riječi.
- Naši članovi, a ima ih na stotine u cijeloj Hrvatskoj, su odvjetnici, liječnici – ljudi svih zanimanja i vjerske opredijeljenosti i nacionalnosti. Tu smo zajedno u jednom cilju: radimo za opće dobro. Imali smo brojne humanitarne akcije, stipendirali smo studente..., a da javnost za to ne zna. Ne dopustite da predrasude upravljaju vama, jer tko nas god iole bolje poznaje, ne misli ništa loše o nama - kaže nam taj mason.
- Čini mi se da su gospoda masoni zaboravili u kojem stoljeću živimo, jer jasno piše da su njihovi članovi muškarci. Gdje su tu žene koje čine 51 posto društva? Ja ne želim biti mason, ali možda ima žena koje to žele biti, a zabranjen im je ulaz. Oni ne želeći primiti žene jednostavno krše i Zakon o ravnopravnosti spolova - kaže Neva Tolle, poznata ženska aktivistkinja.

Slobodna Dalmacija



Post je objavljen 11.12.2007. u 16:40 sati.