Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Punkerskih trideset - večeras u 18:30

Večeras u 18:30 na 98,4MHz emisijom "Punkerskih trideset" započinjemo serijal kojim ćemo obilježiti tridesetu godišnjicu punka.
Punk je svojim minimalističkim i agresivnim pristupom muzici, kritikom vladajućega političkoga i društvenoga sustava preokrenuo svijet naglavačke, barem na dvije, tri godine. Iako se kao početak uzima djelovanje Sex Pistols-a ili The Clash-a, jedan od prvi bendova na kojeg se zbog pristupa muzici i društvu može naljepiti punk etiketa nastaje već početkom 60-ih.
To su The Sonics, a slijede MC 5, The Stooges i New York Dolls.


The Sonics

Bend započinje s djelovanje 1960. godine u gradu Tacoma država Washington, ali karijera im se počinje razvijati 1964. kada Gerry Roslie počinje pjevati glavne vokale. Tada izdaju svoj prvi singl The Witch, koji postaje popularan među lokalnom omladinom.
Često ih se nazivaprvim punk bendom zbog njihovih agresivnih pjesama i prljave produkcije.
Prvi album Here are the Sonics snimaju snimaju 1965. godine s minimalističkim pristupom produkciji tako da su sve pjesme snimljene na dva kanala, a bubanj je bio ozvučen samo jednim mikrofonom. Takva produkcija je doprinjela njihovom žestokom i sirovom zvuku za tadašnje doba, što će bitno utjecati na kasnije bendove poput MC 5, Stoogesa i New York Dollsa.
Drugi album Boom izlazi 1965. godine, čime započinje vrhunac njihove karijere. Nažalost to ih je razmazilo je pa su u Hollywoodu snimili ispolirani album Introducing the Sonics snimljenim u, za kojeg je bend kasnije utvrdio da se radi o najgorem smeću.
Između 1966. i 68.godine bend se raspada jer članovi ili odlaze na faks,ili u druge bendove, a saksofonist Rob Lind je bio pilot u Vijetnamskom ratu. Kratko se okupljaju 1972. godine i do 2007. su odbijali sve nagovore jer su smatrali kako nemogu opravdati očekivanja svojih ljubitelja.

Pjesma: The Witch


MC 5

Nastaju 1965. godine u gradu Lincoln Park kraj Detroita. Prvo su se nazvali Motor City Five prema nadimku za grad Detroit, a kasinije ime skraćuju u MC 5.
John Sinclair, postaje im menađer 1967. godine. Bio je jazz kritičar i vođa političke organizacije White Panthers party čiji je program bio totalni napad na prevladavajuću kulturu putem seksa, droge, rock and rolla, kako bi se broili protiv kapitalizma. Sinclair upoznaje grupu s free jazzom, a tekstovi joj postaju sve više politički angažirani.
Prvi album Kick out the jams je snimljen uživo u Detroit theatru 30. i 31. listopada 1968. godine. Zbog pokliča «Kick out the jams motherfucker» mnoge prodavaonice ploča i radiostanice bojkotiraju grupu, što rezultira slabom prodajom albuma, pa im diskografska kuća otkazuje suradnju.
Tada potpisuju ugovor s Atlantic recordsom i snimaju album Back in the USA, koji je znatno utjecao na grupu The Clash.
Ostaju bez podrške svog menađera koji je dobio devet godina zatvora za psojedovanje dva jointa, pa za njegovo puštanje koncert organizira John Lenonn.
Treći album High Time je bio spoj prva dva albuma i može se reći njihov najbolji, no podbacuje u prodaji i Atlantic records otkazuje suradnju, a grupa se raspada 1972. godine.
Pjesma: Kick out the jams




The Stooges

Nastaju 1967. godine u gradu Ann Arbor. Sastav je osnovao James Osterberg poznatiji kao Iggy Pop. U početku su se zvali Psychedelic Stooges, no svoj utjecaj u razvoju punka ostavili su kao The Stooges.
Glavni utjecaji bili su im grupa The Doors i MC 5.
Ugovor za prvu ploču «The Stooges», koju je producirao Johna Cale iz Velvet undergrounda, potpisuju 1968. godine s Elektrom. Imali samo pet pjesama, što nije bilo dovoljno za cijeli album, pa su ostale tri pjesme napravili u jednu noć. Na albumu se nalazi pjesma No Fun koju su kao dio svog repertoara izvodili Sex Pistols, dok je Now I Wanna be your Dog postala jedna od najobrađivanijih rock pjesama.
Drugi album Funhouse izdaju 1970. godine. Iako se danas smatra jednim od najboljih rock i punk albuma, za tadašnje vrijeme bio je previše bučan i eksperimenatalan, dakle nije polučio komercijalni uspjeh pa ih diskografska kuća otpisuje. Iggy tada odlazi na odvikavanje od heroina, a Stoogesi se po prvi put raspadaju.
Međutim, kako je David Bowie bio njihov veliki fan, on nanovo okuplja Stoogese i pod njegovom produkcijom The Stooges 1973. godine snimaju ultimativnu rock ploču «Raw Power».
Ipak, opet se razilaze i novi album «The Weirdness» snimaju tek 2007. godine.

Pjesma: Search and destroy


New York Dolls

Prva postava New York Dollsa se formira 1971. godine. Vuku utjecaje iz ritam i bluesa, Rolling Stonesa, MC 5, The Stoogesa i glam rocka poput Marc Bolana. Najpoznatiji su postali po svom travestitskom imiđu. Njihov fan postaje David Bowie, a prvu veću priliku imaju kada ih je sastav Faces zvao da im otvore nastup u Londonu, koji tada bio Glam rock središte.
Prvi album New York Dolls izlazi 1973. godine, a pjesme poput Jet Boy i Personality Crissis postaju antologijske, a njihov provokativni stav i izgled postaje obrazac za imidž punkera.
Drugi album Too Much Too Soon izlazi 1974. godine. Na njemu se nalazi pjesma Human Beeing koju su kasnije obradili Guns and Roses.
Ipak, zbog problema s drogama određenog djela benda grupa stagnira. To pokušava promjeniti Malcolm McLaren koji im 1975. postaje menađer i svoj talent za provokacijom pokazuje tako što sastav oblači u crvene komunističke uniforme. McLaren će svoja iskustva s Dollsima primjeniti na Sex Pistolse, koji će postati glavni bend punk pokreta, a Steve Jones će svirati na solo albumu gitariste New York Dollsa Jhonny Thundersa.
Dollsi su još funkcionirali do 1977. godine, a zanimljivo je da je 76. i77. godine u Dollsima svirao Blackie Lawless kasnije frontman metal grupe WASP.
Preživjeli članovi ponovno se okupljaju 2004. godine.

Pjesma: Jet Boy



U idučoj emisiji pozabavit ćemo se sastavima koji su djelovali u New Yorškom klubu CBGB.
To su Ramones, Television, Blondie, Talking Heads i Patty Smith.



Post je objavljen 11.12.2007. u 13:11 sati.