Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pisacuspon

Marketing

Štrajk Studenata Akademije Dramske Umjetnosti

Kada je prije dvije godine osnovana, od Akademije u Osijeku očekivalo se mnogo. Odgoj glumaca/lutkara nešto je što je Hrvatskoj kulturi moglo samo pomoći. Iako u praksi još jedna Akademija samo šanca umjetnike bez posla- uvijek bude drago čovjeku kad narod dobije diplomu.



A danas, niti dvije godine kasnije, raspad sistema tamo, što možete pročitati i otvorenom pismu studenata javnosti....



Poštovani !

Budući je situacija na Umjetničkoj akademiji u Osijeku alarmantna, osjećamo se dužni obavjestiti Vas o istoj. Promjene programa na našem studiju daleko nadilaze 'kozmetičke prilagodbe' programa studija. Program po kojem studiramo od ove akademske godine krši zakon.

1) Studentima se ne omogućava završavanje studija po programu koji su upisali.
2) Novi program u svojim izmjenama prelazi zakonsku normu koju propisuje Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje. Studijski program koji smo upisali izmjenjen je više od 20% i umanjen. Vijeće akademije je Senatu Sveučilišta prikazalo te promjene kao minimalne, te je Senat odobrio promjene, ali ne i Ministarstvo Znanosti, Obrazovanja i Športa. Tim aktom izbjegnuto je, zakonski obvezatno, prijavljivanje promjena sustavu MOZVAG.
3) Statut sveučilišta po članku 142. omogućuje izražavanje vlastitog mišljenja i studentskog nezadovoljstva- BEZ SANKCIJA, iako su studenti od strane vodstva akademije već kažnjeni opomenom.
4) Studentima je obećana veća kvaliteta i kontinuitet, međutim, osim što je nastava kasnila, do danas nisu održani niti uvodni sati nekih glavnih stručnih predmeta.

Još krajem prošle akademske godine nagovijestili smo promjene. Željeli smo pravovremeno reagirati. Obratili smo se tadašnjem privremenom voditelju Odsjeka, ujedno i prodekanu za nastavu na Umjetničkoj akademiji, prof. Berislavu Jerkoviću. Uslijedili su i razgovori s dekanicom Helenom Sablić-Tomić, tajnicom rektorice, rektoricom... Obećane su nam samo formalne izmjene u programu studija. Uspješno smo položili odgođene ispite u jesenskom roku. Strpili smo se, dali šansu novom vodstvu, no početkom ove akademske godine, pokazalo se da su naše slutnje ipak bile opravdane.

Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, na čelu s predsjednikom Frane Perićem podržalo nas je navođenjem Pravilnika o mjerilima i kriterijima za vrednovanje kvalitete i učinkovitosti visokih učilišta i studijskih programa. Po Pravilniku, nisu dozvoljene:

• Promjene naziva studija ili naziva više od 20% kolegija
• Promjene više od 20% sadržaja u više od 20% kolegija
• Promjene u kompetencijama i deklariranim radnim kvalifikacijama
• Promjena odnosa omjera ECTS bodova između obveznih i izbornih kolegija.


Zbog toga, tražimo poništenje „novog programa“ koji je odobrio Senat Svučilišta, jer je njegova izmjena zakonski neregulirana.
Tražimo provođenje starog programa Studija, odobrenog na svim razinama.
Potpisivanjem Ugovora o studiranju, članak 7. nam je omogućio provođenje programa po kojem smo upisali Akademiju - do kraja studija.

Upisali smo upravo ovaj studij jer je imao ideju: ponuditi nešto novo hrvatskoj kulturi, kazalištu. „… boriti se protiv melankolije...“citat je V. Zuppe kojim je započinjao opis našeg prijemnog ispita. Sve do ovogodišnjeg. Uviđajući sve veći broj nepravilnosti u provođenju novog programa, podržao nas je i Studenski zbor.

Želimo kvalitetan i zakonit program studija, tj. onaj koji smo upisali.
Po mogućnosti, što prije: iz iskustva znamo da strpljen, nije nužno i spašen.

Ovim obavještavamo medije da su studenti treće godine Glume i lutkarstva u Osijeku stupili u štrajk 05.prosinca 2007. i da će se u istome održati sve dok se ne poništi odluka Senata i vrati stari program.




Katarina Arbanas, Lucija Barišić, Marina Bažulić, Petra Cicavrić, Miroslav Čabraja, Dina Đuka, Jadran Grubišić, Šiško Horvat-Majcan, Matija Kezele, Marija Kolb, Davor Kovač, Goran Smoljanović.


Post je objavljen 10.12.2007. u 14:23 sati.