Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smirjam

Marketing

Ivan Krstitelj

Ivan Krstitelj je druga /pored proroka Izaije/ značajna figura u vremenu Došašća.

Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok:
Glas viče u pustinji:
Pripravite put Gospodinu,
poravnite mu staze!

/Mt 3,3/

On je taj Glas koji viče u pustinji - prorok na zalasku Staroga i na pragu Novoga zavjeta, čovjek obraćenja koji poziva da se napravi račun:
Što je u mojemu životu istinito?
Što pogrešno valja ukloniti?

Isprike i uzmaci koje imaš negdje u pripravi kako bi se opravdao da ne možeš drugačije, jer su okolnosti takve kakve jesu - takva objašnjenja ne vrijede. To su trule izlike, popuštanje vlastitoj udobnosti.
Obrati se! Započni novi život!

"Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!"
/Mt 3,2/

IVAN KRSTITELJ

********
Image Hosted by ImageShack.us
Sveti Ivan Krstitelj – slika /69,2 x 57,2 cm/, ulje na drvetu, /1513-1516/, Louvre, Pariz, Leonardo da Vinci
Puno više no što to ima Mona Lisa, ova figura je pod utjecajem zagonetnog, ezoteričnog, androgenog, dionističnog i čak dijaboličnog karaktera poezije dekadence. Godine 1517. je slika predstavljena u dvorcu Cloux. Poznato je da je Luj XII. poklanja Karlu I. od Engleske; ali 1649.g. otkupljuje je nazad francuski bankar Jabach i poklanja kardinalu Mazarinu. Njegovi nasljednici su je prodali Luju XIV. Sada se nalazi u Louvreu.
Ekstremno fini materijal boja, koji je nanešen kao beztežinski veo, nevidljiv je čak i u analizi sa rentgenskim zračenjem i time ukazuje bez dvojbe na rad ruku umjetnika pod imenom Leonardo da Vinci.


******************************

*****Image Hosted by ImageShack.us


DRUGA SVIJEĆA
Prošle nedjelje, prve Došašća, pisala sam o potrebi paljenja svijeće u svome srcu, svojoj dušei, kako bi se moglo živjeti i kako bi se moglo stalno pokušavati biti u svijetlu.
Ove bismo nedjelje trebali nastaviti čuvati ono svijetlo prve svijeće, ali bismo također trebali upaliti i drugu svijeću koja je u našoj duši, našem srcu, našim mislima. Više svijetla, manje mraka. Više svijeća, manje negativnoga u nama. Svijeća može biti mrtva svijeća, a to je onda kada je ne želimo ili ne možemo upaliti.
Ovo vrijeme došašće je milosno vrijeme. Kroz ovih nekoliko dana do Isusovog rođendana trebali bismo se pripremiti jer bi se moglo dogoditi da dan Njegovog rođenja dođe i prođe, a da ga mi nismo niti primijetili. To bi bilo tužno za Isusa, ali i prežalosno za nas.
Iako je već po gradu i dućanima slavljeničko raspoloženje i već je sve okićeno ipak još traje vrijeme pripreme. Slavljeničkom vremenu prethodi priprema. Potrebno je učiniti i pokoru. Za Božić i božićno raspoloženje potrebno je dostojno pripremiti stan svoje duše.


******************************


Razmotrite svoje putove! Razmotrite svoje putove!
/Hag 1, 1-8/
Bit kršćanske poruke jest obraćenje. Znači da ne postoje nepromjenjive i tragične, katastrofalne životne situacije. Uvijek se može nanovo početi i uvijek treba podignuti glavu i ići naprijed.
Propao ti je posao? Nemoj očajavati nego započni drugi.
Ostavio te bračni drug? Podigni glavu i shvati da sad počinje novi način života i vašeg braka, a to je da za njega moliš, Bogu zahvaljuješ i tako stojeći pred Bogom otvorena srca vratiš svog bračnog druga.
Prijatelj te izdao? Počni još jednom s njim razgovarati.
Već si sto puta odlučio da nećeš riječima i govorom pogriješiti, a opet te jezik prevario? Ne uznemiruj se. Odluči još jednom i to odlučnije, čitavim srcem.
Molio si pa nisi dobio? Ne brini se. Moli sada još upornije.
Opet si pao u teški grijeh, kojeg te stid ispovijedati? Nemoj tako. Shvati da je bit kršćanskog života ne da si bez grijeha, nego da se protiv grijeha boriš, a i kad padneš, da se ispovijedaš i tako ih uništiš.
Napravio si odluke da ćeš učiti, da ćeš napraviti neki posao, da ćeš se s nekim sastati, a već nekoliko puta nisi to ispunio? Ništa zato, odluči ponovo.
Bolestan si i misliš da se više ne možeš izvući? Za Boga nema nemogućih situacija. Moli ga, uzmi najbolje lijekove i vjeruj da možeš ozdraviti.
Opominješ svoju djecu ili učenike u školi po ne znam koji put, a oni su uvijek isti? Ništa zato, tvoje je da opominješ. Doći će trenutak kad će se oni popraviti. Nekad treba kamen udarati devedeset i devet puta i tek stoti put on se raspukne.
Nije na tebi da dokineš bolesti, da dokineš grijehe, nije na tebi da budeš samo uspješan, da budeš uvijek vjeran, da te svi hvale.
Tvoja prava bit je u tome da ne vjeruješ nijednoj negativnosti, neuspjehu, nijednoj katastrofi, nijednoj smrti.

Iz svega postoji izlaz. To je obraćenje.
/Dr. Tomislav Ivančić/




Post je objavljen 09.12.2007. u 17:24 sati.