Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

ZAŠTITA DUPINA

Prijatelji životinja uputili zahtjev Upravi za zaštitu prirode:

ZA TRAJNO PROGLAŠENJE REZERVATA DUPINA

U sklopu kampanje 'Hrvatska – zemlja prijatelja dupina', koju je poduprla najveća svjetska organizacija za dobrobit životinja World Society for the Protection of Animals (WSPA) i brojni pojedinci i udruge u Hrvatskoj i inozemstvu, Prijatelji životinja uputili su zahtjev Ministarstvu kulture, Upravi za zaštitu prirode za trajnim proglašenjem rezervata kod Malog Lošinja.
Uprava za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture proglasila je 26. srpnja 2006. godine rezervat za dupine na vremenski rok od tri godine. Prijatelji životinja međutim smatraju da bi odluka o trajnom proglašenju rezervata za dupine bila od velikog dugoročnog interesa za Hrvatsku, lokalnu zajednicu, ali i za sve zemlje na području Mediterana, i kao takvo donašanje ovakve zakonske regulative od prioritetne važnosti za Republiku Hrvatsku.
Osim toga, rezervat dupina kod Malog Lošinja, gledajući dugoročno, mogao bi biti od značajnog ekonomskog interesa za Republiku Hrvatsku budući da bi nedvojbeno pridonio zaštiti područja pod rezervatom te razvitku turizma. 'Promatranje dupina' je sve popularnije među turistima koji u sve većem broju dolaze u Hrvatsku, privučeni upravo očuvanim prirodnim ljepotama i baštinom Hrvatske, ali i odnosom kojeg Hrvatska ima prema zaštiti mora i dupina te ostalih morskih sisavaca.
Ovakva odluka bila bi u skladu s jasnom međunarodnom potporom i voljom velike većine hrvatskih građana, koji je odlično prihvatio proglašenje ovog rezervata te daje bezrezervnu potporu zaštiti i očuvanju dupina u Jadranskom moru.
Osim zahtjeva za proglašenjem rezervata dupina kod Malog Lošinja, kao jedinstvenog takvog područja na cijelom Mediteranu, trajnim zaštićenim područjem, Prijatelji životinja uputili su Upravi za zaštitu prirode još jednu zamolbu za donošenjem, javnosti već najavljene, zabrane zatočavanja dupina u Republici Hrvatskoj.
Udruga Prijatelji životinja nastavit će kampanju 'Hrvatska - zemlja prijatelja dupina' dok se ne ostvari zabrana zatočavanja dupina i trajno proglasi rezervat za dupine kod Malog Lošinja u interesu zaštite morskih sisavaca i Republike Hrvatske.


Post je objavljen 07.12.2007. u 09:18 sati.