Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

KLUPČE - 15 decembar

BELGRADEYARD

BELGRADEYARD
Trieste

Nakon više stotina akcija i DJ nastupa u zemlji, širom Evrope i u SAD, u cilju promovisanja svoje autorske muzike, Belgradeyard Sound System su se oprobali i u formi benda. Grupa postoji od 2003. godine, i proizašla je iz brojnih aktivnosti BGYSS, pod kojim je imenom i bend bio aktivan sve do ove godine. Do sada je objavljeno više kompilacijskih numera, kao i debitantski 12” single Munchies oktobru 2004. godine na etiketi Cosmic Sounds. Isti singl je ponovo objavljen kao 7" izdanje za irski Earsugar.

Od premijernog nastupa na Ring Ring festivalu u maju 2003. godine, grupa je održala oko 50 koncerata, od kojih samo nekoliko u Beogradu i Srbiji, dok su se ostali održavali u kontekstu značajnih evropskih festivala. Posebnu pažnju privukli su na festivalima Avanto (Helsinki), Musikprotokoll (Grac), Transmediale (Berlin), kao i umetničkim centrima ICA (London) i BIOS (Atina). Postavu danas čine originalni članovi Goran Simonoski (kompjuter), Relja Bobić (kompjuter) i Ivan Antić (kontrabas), uz nove snage Jamala Al Kiswania (sakosfon) i video-umetnika Andreja Mirića, koji zvuk benda uživo prati video manipulacijama koje se projektuju na tela izvođača i platno koje je iza njih. U današnjoj postavi gostuje i pijanistkinja Sonja Lončar.

Živi nastupi prikazuju kanalisanje širokog spektra muzičkih interesovanja Belgradeyarda, koje u jednakoj meri čine elektronske improvizacije i klasična jazz instrumentacija, u pokušaju da se predstavi strutkuirana forma energične jazz muzike koja se šezdesetih godina proširila iz Čikaga i Njujorka, i doživljava brojne uzbudljive interpretacije i nekoliko decenija kasnije.

Novi singl Yeah My Ass! će se u toku 2008. godine pojaviti kao vinilni singl na evropskoj etiketi.

BELGRADEYARD
Toulouse

www.myspace.com/belgradeyardsoundsystem
www.youtube.com/watch?v=R5CvmwGKQHc
www.belgradeyard.com

Post je objavljen 07.12.2007. u 09:10 sati.