Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing


Laibach

Dvorana Jedinstva (Močvara) Zagreb - 23.11.

Skoro me sram priznati da se uz svo svoje poznavanje rock-pop muzike nikad nisam zapravo upoznala s kultnom slovenskom skupinom međunarodne karijere i slave, najuspješnijeg benda bivše SFRJ - Laibach.

U vrijeme kada su imali svoj najveći uzlet ranih 80-tih i 90-tih i kad je Neue Slowenische Kunst (iliti NSK) bio apsolutni zakon na ovim prostorima alternativnog i provokativnog rocka, ja sam plivala u nekim drugim vodama i Laibach mi nikada nije sjeo na prvo slušanje, pa drugih nije ni bilo.
Početak njhove karijere, a i kasnije, obilježili su skandal, incidenti i sukobi s raznim institucijama. Korištenje znakovlja Trećeg Reicha i sličnih provokacija nitko baš nije (ispravno) doživio, a tome su i sami bili krivi jer su relativno neodgovorno i nejasno komunicirali svoje ideje. No, to im nije zaustavilo međunarodnu karijeru.
Ali je zaustavilo moj interes za njih.

Laibach je izvrtio 27. godina postojanja, dosta izmjena članova, a ja još uvijek nisam nikad odslušala taj bend. Ovu sam grešku pokušala ispraviti još prošle godine, no tek mi je prije tjedan dana uspjelo konačno da "vidim i to čudo". Uzela sam pod ruku frenda, fotografa i velikog fana Laibacha ("koji je uz njih odrastao" - ja bih rekla da nije nikad) da me uputi u povijest bolesti, da ne blebnem neko "Laibach svetogrđe" u Močvari od neznanja. Recimo, cool pokrivalo koje nosi njihov frontman, jest pokrivalo rudara iz Trbovlja, slovenskog mjesta pokraj Ljubljane.
I tako dalje...

Obožavam inteligentne bendove koji uz muziku znaju što znači snaga svjetla i sjene, odnosno lighta. Laibach je koncert počeo sa stvarima s novog albuma, svojim obradama međunarodnih himni.
Francusku, kojoj je najveća baza Marseljeza, je ne bi prepoznala niti rođena majka.
Ipak, bilo je zanimljivo. Vrlo.
U drugom dijelu koncerta su se bendu pridružile dvije "punčke" s kikicama, u totalno cool obleki i još skuliranijeg nastupa.

Rock je bio žešći, stvari poznatije i oću-neću morala sam priznati da je bio odličan i koncert i nastup i muzika.

Nema šta, neke bendove treba vidjeti i slušati s odmakom vremena. A i oni više nisu provokatori koji su provocirali samo radi provokacije.



















Post je objavljen 07.12.2007. u 07:34 sati.