Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kalaba

Marketing

Interview sa advokatom Murata Kurnaza, bivšeg njemačkog zatočenika u Guantánamu, Bernhardom Dockeom



U procesu pred jednim distriktnim sudom u Washingtonu je sudinica upitala predstavnika vlade, da li jedna švajcarska nana koja želi prepisati novac za afganistansku djecu, a njen novac zatim na neki način dospije do Talibana, može biti neprijateljski vojnik. Predstavnik vlade je klimnuo glavom.


ZEIT: Apelacioni Sud SAD-a je u utorak potvrdio zakonski propis prema kojem se zatočenicima u Guantánamu oduzima pravo da dižu đalbe protiv svoga zatočeništva pred nekim saveznim sudom u SAD-u. Šta to znači?

Bernhard Docke: To ima veoma dalekosežne posljedice. Zatočenici u Guantánamu prebivaju van granica SAD-a. Time se pokušalo spriječiti da se oni žale pred sudovima SAD-a i pozivaju na američko pravo. Vrhovni Sud je međutim 2004 odlučio da su američki sudovi itekako odgovorni i za zatočenike u Guantánamu. Sada su zatočenicima ova prava politički ponovno oduzeta i oni ponovno moraju uposliti najviše sudove.



ZEIT: Dakle Kongres je donio zakon kojim se želi boriti protiv odluke Vrhovnog Suda iz 2004- i zatočenicima ponovo oduzeti njihova prava?

Bernhard Docke: Da, on se zove “Detainee Treatment Act”. Njime bi američki sudovi trebali ponovo da izgube odgovornost za guantánamske zatočenike. Vrhovni Sud je međutim proglasio ovaj zakon neustavnim u junu 2006. Kongres je ipak nastavio svoju borbu protiv Sudova i u oktobru 2006 donio “Military Commission Act”. Time je po drugi put zatočenicima oduzeto pravo da se bore za svoju sudbinu pred neovisnim američkim sudijama. Odluka Apelacionog Suda od utorka se odnosi na “Military Commission Act”.



ZEIT: Šta propisuje “Military Commission Act”?

Bernhard Docke: Svaki zatočenik će biti izveden pred jedan “Combattant Status Review Tribunal”, jedan vojni sud koji izvještava o tome da li je zatočenik enemy combattant (neprijateljski vojnik) ili ne. Onaj ko bude proglašen neprijateljskim vojnikom, može, bez da mu se u jednom državnopravnom postupku krivica dokaže ili ne dokaže, bez prisustva dokaza, bez prisustva nezavisnih kontrola, biti zadržan u logoru na neodređeno vrijeme. Nema pravne države.



ZEIT: Čime se definiše jedan enemy combattant?

Bernhard Docke: To je jedan bezlični izraz, pod koji se može uvesti bilo ko. Primjer: U procesu pred jednim distriktnim sudom u Washingtonu je sudinica upitala predstavnika vlade, da li jedna švajcarska nana koja želi prepisati novac za afganistansku djecu, a njen novac zatim na neki način dospije do Talibana, može biti neprijateljski vojnik. Predstavnik vlade je klimnuo glavom. Ovaj izraz je tako šupljikav da se pod njime sve može obuhvatiti: samovolji su sva vrata otvorena.



ZEIT: Jedan dio zatočenika se izvodi pred jednu vojnu komisiju. Kako funkcioniše ova komisija? Ko u njoj sjedi?

Bernhard Docke: Sudija, državni tužilac a također i branitelji su svi pripadnici vojske. Ovdje važe drugačija pravila u odnosu na civilne procese. Temeljni princip: “pri sumnji u korist optuženog” ovdje ne važi. Također se ocjenjuju dokazi iz “rekla-kazala”- čaik i iskazi koji su dobijeni mučenjem. Optuženom se može uskratiti odbrambeni materijal- ukoliko na to upućuju “sigurnosni razlozi”. Optuženi može biti isključen iz procesa- i na kraju može biti kažnjen smrtnom kaznom. To je neka vrsta posebnog sudstva koje na zadovoljava ni minimalne standarde.



ZEIT: Imaju li zatočenici sada mogućnost da se žale pred Vrhovnim Sudom?

Bernhard Docke: Da, moglo bi se desiti da Vrhovni Sud Pentagonu pomrsi planove. Osim toga Demokrati sada žele da pokrenu jednu pravnu inicijativu kojom bi zatočenici dobili više prava. Ali za sve to treba mnogo vremena. Američke kolege s pravom kažu: “Odgođena pravda je uskraćena pravda”. Odugovlačenje ovih slučajeva jeste uskraćivanje prava.



ZEIT: Da li će guantánamski zatočenici doživjeti pravni postupak?

Širom svijeta je Guantánamo simbol bezakonja i samovolje. Guantánamo je mjesto sramote i propasti morala. Možemo se samo nadati da Demokrati imaju namjeru da poprave pokvareni imidž Amerike. I moramo se nadati da će američko sudstvo pokazati granice bushovoj administraciji.



Preveo Halil Senusija



Post je objavljen 01.12.2007. u 22:30 sati.