Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kalaba

Marketing

Alžir postaje poželjan partner





Trodnevni posjet francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya Alžiru 5. prosinca uspješno je zaključen i vrlo unosan za vodeće francuske kompanije Alstom, Gaz de France, Total i Bull koje su sklopile 5 milijardi eura vrijedne poslove, javlja International Herald Tribune. Sporazumi obuhvaćaju poslove izgradnje energetskih i naftnih postrojenja, kupnju prirodnog plina i obnovu sustava podataka u alžirskim poštanskim uredima u Alžiru. Povrh toga suradnja Pariza i Alžira odražava Sarkozyeve napore jačanja veza s tom bivšom francuskom kolonijom i u skladu je s njegovim planom stvaranja šire panmediteranske gospodarske suradnje. "Ti veliki sporazumi čine naše iznimno partnerstvo stvarnošću", rekao je Sarkozy pred okupljenim francuskim i alžirskim biznismenima.

Iako se odbio ispričati za 132 godine kolonijalne francuske vladavine u Alžiru, Sarkozy je u svom govoru toj afričkoj zemlji u ponedjeljak priznao da je kolonijalni sustav bio "duboko nepravedan" te da su u alžirskom ratu za nezavisnost počinjeni užasni zločini. Alžirski ministar unutarnjih poslova Noureddine Yazid Zerhouni Sarkozyeve riječi je ocijenio nedovoljnima, no istaknuo je da označavaju korak u pravom smjeru. Francuski biznismeni s druge strane ističu da ponekad burne političke veze Francuske i Alžira slabo utječu na širenje komercijalnih veza dviju država koje su Francusku učinile najvećim investitorom izvan sektora nafte i plina. Sukladno tome, francuska naftna kompanija Total pristala je izgraditi i upravljati petrokemijskim kompleksom vrijednim 3 milijarde dolara u zapadnoalžirskom gradu Arzewu čiji će 49-postotni vlasnik biti alžirska državna kompanija Sonatrach. Nadalje, francuska tvrtka za izgradnju energetskih potrojenja Alstom pristala je biti dobavljač za tri turbine na plin GT26, sukladno sporazumu koji je postigla u partnerstvu s egipatskom tvrtkom Orascom Construction Industries. Alstom će izgraditi postrojenja jačine 1200 megavata u Tergi, mjestu udaljenom 600 kilometara zapadno od glavnog grada Alžira. U Alstomu poručuju da je njihov dio narudžbe "težak" 800 milijuna eura. Najveći francuski proizvođač računala Bull uspio je dobiti posao obnove informacijskog sustava alžirske poštanske mreže vrijedan nekoliko milijuna eura, potvrdila je glasnogovornica kompanije Anne-Marie Jourdain, dok je francuska elektorenergetska kompanija Gaz de France do 2019. produžila sporazum za kupnju prirodnog plina iz Alžira za 2,5 milijardi eura godišnje.


OPEC-ova članica Alžir prema riječima predsjednika Abdelaziza Bouteflike drži čak 75 milijardi dolara u deviznim rezervama. "Devizne rezerve čija je vrijednost 1999. godine iznosila 4 milijarde dolara danas su dosegle iznos od 75 milijardi", izjavio je Bouteflika. Osim povećanog iznosa i količine samog novca riječ je i o 25-mjesečnom razdoblju rasta izvoza koji je 1999. trajao samo 4,6 mjeseci. Alžiru su umnogome pomogle visoke cijene nafte i plina te je na taj način ta zemlja bila u mogućnosti isplatiti javni dug te modernizirati svoje naftne kompanije.

Bouteflika je izjavio kako je zemlja srezala svoj dug na samo 4,7 milijardi dolara, a vanjski dug prošlog siječnja iznosio je čak 15,5 milijardi dolara. Alžir je po rezervama prirodnog plina na petom, po izvozu na drugom mjestu u svijetu, a po rezervama nafte nalazi se na 14. mjestu. Proizvodnja nafte i plina sudjeluje u državnom proračunu s oko 60 posto, u ukupnom BDP-u s 30 posto te u ukupnom deviznom prihodu zemlje s oko 95 posto. Budući da čini okosnicu sveukupnog razvoja zemlje, osnovne gospodarske grane su usko vezane za taj sektor. Alžir ima oko 12,46 milijardi barela potvrđenih rezervi nafte koje će se nakon novootkrivenih nalazišta i programa za nova istraživanje sigurno uvećati. Očekuje se i povećanje izvoza nafte koja se na domaćem tržištu sve više supstituira prirodnim plinom. Stručnjaci smatraju da su alžirske rezerve nedovoljno istražene, no posljednjih godina otkrivena su nova nalazišta uz sudjelovanje brojnih stranih kompanija koje su za razliku od drugih naftnih giganata u ovoj zemlji dobrodošli. U planu je da se uz učešće stranog kapitala znatno prošire i prerađivački kapaciteti. Poslovima s naftom upravlja državna kompanija Sonatrach koja drži monopol u proizvodnji, preradi i transportu nafte. Godine 2005. prosječna dnevna proizvodnja nafte iznosila je oko 1373 milijuna što je daleko od dopuštene kvote OPEC-a koja je utvrđena na 894 b/d. Alžir planira do 2010. dostići dnevnu proizvodnju od dva milijuna barela dnevno. Alžirska nafta "Saharan Blend" jedna je od najkvalitetnijih na svijetu zbog izuzetno malog postotka sumpora. Najveći dio proizvodnje izvozi se u zemlje zapadne Europe, osobito u Italiju, Njemačku i Francusku. Alžir ima sedam obalnih terminala u kojima se skladišti sirova nafta, naftni derivati, tekući naftni plin i prirodni tekući plin. Najveća izvozna luka za naftu je Arzew. U toj zoni je predviđena izgradnja petrokemijskog kompleksa, rafinerija kondenzata i postrojenje za desalinizaciju vode. Za transport nafte izgrađeni su naftovodi čija dužina prelazi 4000 km, ali se transportni kapaciteti stalno povećavaju izgradnjom novih i umnožavanjem starih trasa. Jedan krak stiže i do tuniske luke. Alžirskim rafinerijama upravlja državna kompanija Naftec, dio Sonatracha. U 2005. godini potvrđene rezerve prirodnog plina iznosile su 4,74 bilijuna kubičnih metara i one su uglavnom udružene sa sirovom naftom. Alžir je jedan od 15 osnivača foruma zemalja izvoznika plina (GECF) formiranog u svibnju 2005. u Teheranu. Alžir je odmah nakon Rusije najveći izvoznik prirodnog plina, koji se najviše izvozi u Europu i SAD.


Post je objavljen 06.12.2007. u 22:07 sati.