Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/howdoyousleep

Marketing

Probudite savjest

95 RAZLOGA ZA VEGETARIJANSTVO
part II


Image Hosted by ImageShack.us


# Procjenjuje se da se uzgojem stoke u SAD-u dvostruko više zagađuje okoliš nego inudustrijom. (Podaci za Hrvatsku nam još nisu dostupni.)

# Prema Dr. T. Colin Campbell-u, jednom od glavnih istraživača u znanstvenom istraživanju o Kini: 'U sljedećih 10- 15 godina stalno ćete slušati da su životinjske bjelančevine jedan od najotrovnijih hranjivih sastojaka'. Rizik za dobivanje bolesti se dramatično povećava čak i ako se u prehranu doda samo jedna, mala životinjska bjelančevina. Za razliku od masti i kolesterola, životinjske bjelančevine se ne daju odstraniti iz mesa i mliječnih proizvoda.

# Svjetske rezerve nafte potrošile bi se za 13 godina da cijeli svijet preuzme metode uzgoja stoke kakvima se koriste u Australiji, SAD-u i drugim industrijsko-poljoprivrednim ekonomijama koje proizvode hranu baziranu na mesu.

# Zbog proizvodnje mesa sjeku se ogromne količine drveća. Svake godine Amazonska prašuma se sve više i više krči, čak 79.000.000 jutara godišnje, da bi se osigurala zemlja za ispašu ili za uzgoj žitarica. Nastavi li se krčiti istim tempom, nestat će za 30 godina.

# Tzv. 'crvenokošci' su pilići, koji su na tekućoj vrpci na putu do smrti, izbjegli ne samo elektrificirano, omamljujuće korito ispunjeno rasolom, već i nož koji im je trebao prerezati vrat. Njihova smrt nastupa u bazenu sa vrelom vodom gdje perje olabavi prije čupanja. Cijele hrpe takvih pilića se odbacuju svakodnevno.

# U hrani za piliće danas se redovito nalaze hormoni i antibiotici. Upravo to drogiranje ptica, što se prakticira od sredine 20. stoljeća, omogućuje luksuz i uspješnost unatoč lošim uvjetima uzgoja (velika jata u stješnjenom, zatvorenom prostoru). Današnjom se hranom, osim toga, postiže prodajna težina pilića u pola vremena i to sa 2/3 količine hrane potrebne pred 50 godina.

# Uz mesnu prehranu vezane su mnoge vrste raka. Najznačaniji su rak debelog crijeva, rak dojke, rak grlića maternice, rak jajnika, rak prostate i rak pluća. Utjecaj mesa i mesnih proizvoda na te bolesti nije mali već je ogroman i direktan.

# Stoka u Hrvatskoj proizvodi 30 puta više izmeta od cijele hrvatske populacije. S obzirom da te životinje većinu ili čak cijeli život provedu u tvorničkim stajama ili hranilištima, njihov se izmet više ne koristi za gnojenje pašnjaka. Peradarnjak sa 60.000 pilića proizvede 82 tone otpada tjedno. Taj se otpad odvozi kamionom. Upravitelj farme može otpad pravilno uskladištiti, raspršiti ili razgraditi. Ili ga može jednostavno pustiti da se izlije i tako dospije u svaku vodu za piće opasno povečavajući razinu amonijaka i nitrata. Postajući vegetarijancem, puno više doprinosite čistoći svjetske vode nego bilo kojom drugom akcijom.

Post je objavljen 06.12.2007. u 21:34 sati.