Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Jedini hrvatski predsjednik i Spe salvi!

Nasla sam i propovijed biskupa Jezerinca povodom godisnjice, pa ponavljam ovaj post, s dodatkom citave, jako dobre propovijedi!
A neki dan smo ovdje u crkvici San Francisca, molili i krunicu, na jeziku Kitchua Indijanaca, a svatko je trebao reci nakanu za koju moli, pa se eto za nasu dragu Hrvatsku, molilo i na Kitchua jeziku!

Kako se blizi i 8. godisnjica smrti 10.prosinca, naseg dragog i neprezaljenog, i nezamjenjivog predsjednika Tudjmana (moze li netko otici zapaliti svijecu na njegovu grobu, i u moje ime?), razveselila me i vijest iz Vecernjeg o otvaranju galerije njegovih fotografija ovih dana...

Tudjman i Papa

Moleci se za citavu nasu dragu domovinu, cuvsi i za jos jednu politicku igru (nista novo!) koja se tamo igra nakon izbora, ne znam sto drugo jos reci, osim pozvati se i na novu Papinu encikliku: "U nadi spaseni":

Spe Salvi

Evo i propovijedi biskupa Jezerinca:

10.12.2007 | 16:06 | IKA V - 98776/12

Misa za dr. Franju Tuđmana

Biskup Jezerinac istaknuo je kako su duhovne vrednote prvog predsjednika veoma snažno djelovale na njegov život te učinile da otkrije vrijednosti koje su pomogle da se stvori samostalna i neovisna Republika Hrvatska

Zagreb, (IKA) – U povodu osme obljetnice smrti prvog predsjednika suvremene Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana 10. prosinca u crkvi Svetog Marka u Zagrebu misu za njegov pokoj predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji šest svećenika, a propovijedao je generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić. Na misi su bili nazočni članovi Vlade Republike Hrvatske te brojni vjernici. U pozdravu na početku mise, biskup Jezerinac istaknuo je kako su duhovne vrednote prvog predsjednika veoma snažno djelovale na njegov život te učinile da otkrije vrijednosti koje su pomogle da se stvori samostalna i neovisna Republika Hrvatska. Mons. Šantić je u homiliji, nadovezujući se na Abrahamov poziv iz Knjige Postanka i govor o blaženstvima iz Matejeva Evanđelja, istaknuo koliko je potrebito da čovjek u svojoj zrelosti shvati da je pozvan raditi za opće dobro i da bi to mogao potrebno je uspostaviti relaciju s Bogom koji ga "u jednom trenutku poziva da krene na put u neizvjesnost". Naime, čovjek u osobnoj sigurnosti može se zatvoriti u sebe, "njegova zemlja, zavičaj i dom očinski su ona osobna sigurnost koja ga ostavlja mirnim, ali ga udaljuju od mogućnosti novoga kojega Bog po njemu može učiniti ako mu se preda s povjerenjem". "Idi iz zemlje svoje, zavičaja i doma očinskog…" zapravo je poziv na osobnu neizvjesnost po kojoj će samo u Bogu moći tražiti sigurnost, isključivo u Bogu koji ga vodi putem koji mu on pokazuje da je to njegova budućnosti i njegova nada.
Propovjednik je posebno istaknuo dvije značajke pokojnog predsjednika, a to je spremnost na osobnu žrtvu radi dobra domovine, što je osobito prisutno u zapisima iz uzništva. Drugo je ono što je označilo, a i spasilo Hrvatsku početkom 90-tih godina, njegova velika ideja o svehrvatskom pomirenju koja se sa sigurnošću temelji na blaženstvu "Blago mirotvorcima oni će se sinovima Božjim zvati". Time "uočavamo veličinu svehrvatskog pomirenja svih onih koji su se po svojoj savjesti nalazili pod različitim zastavama. Povijest nas je naučila da je svaka nesloga u našem narodu bila na štetu nama samima, a na korist onima koji nam nisu željeli dobro. Upravo ta stvarnost neka nam bude putokaz prema onima koji nas bezrazložno napadaju i bezrazložno prozivaju", kazao je. Parafrazirajući riječi kardinala Kuharića da je Bog onaj koji vodi našu povijest, propovjednik je istaknuo: "Bog nam ga je dao u jednom trenutku povijesti koja je bila prijelomna i koja se teško može ponoviti, znajmo mu biti zahvalni".

IKA - Propovijed


Post je objavljen 10.12.2007. u 19:01 sati.