Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

TANTRA - SEKSUALNOST I OSLOBAĐANJE


TANTRA - SEKSUALNOST I OSLOBAĐANJE
-----------------------------------------------------------------

SEKSUALNOST I OSLOBADJANJE
-----------------------------------------------------

Duhovne tradicije Indije - hindu, budisticka i jainisticka - naglasavaju transmutaciju seksualne energije, buduci da je ona kljucna energija naseg postojanja. To je dovelo do dva pristupa. Prvi je tradicija odricanja u kojoj se osoba svojevoljno odrice svake seksualnosti. Drugi je tradicija "kucedomacinstva", koju karakterizira umjetnost u seksualnoj aktivnosti. Ova tradicija moze ukljucivati prakse seksualne yoge, iako puno skromnije u nacinu izvodjenja od onih koje se opisuju u modernim knjigama o tantri. Ona takodjer nastoji podrzati drustveni sustav kroz okvir obitelji, tako da naglasava seksualnu cistocu i lojalnost.
Iako obicno izgleda da tradicija odricanja vodi izravnije cilju buduci da se osoba koncentrira samo na praksu, to je samo generalno pravilo. Mnogi veliki yogiji dolaze upravo iz "domacinske" tradicije i mnogi su vedski risiji bili ozenjeni i imali djecu. U skladu s hindu tradicijom, ljudska bica mogu zivjeti domacinskim nacinom zivota i ispuniti svoje drustvene i obiteljske obaveze te ujedno postici oslobadjanje.

Iako je tradicija odricanja principijelno puno delikatnija, ona je i puno zahtjevnija. U svim vremenima i kulturama prije predstavlja iznimku nego pravilo, cak i u onima koje su bile prosvetljenije od ove danas. To je pogotovo tezak put u danasnje vrijeme u zapadnom svijetu u kojem ne postoji kulturna tradicija koja bi je podrzala. Yoga nas nikada ne potice da se suzdrzavamo radi suzdrzavanja, iako ohrabruje samodisciplinu i upucuje da se nikada ne klanjamo silama zelje. Yoga je dio jednog organskog procesa vise evolucije kroz koji prirodno pocinjemo nadrastati nasa vanjska ogranicenja i dostizati stanja unutrasnje slobode i zadovoljstva. Ona nam ne govori da se trebamo lisiti onoga sto nam donosi srecu, ali sugerira da trebamo razmotriti otkuda stvarno dolazi sreca. Istinska sreca boravi u svjesti a ne u bilo kojem materijalnom obliku, identitetu ili aktivnosti.

Yoga tradicija ne odbacuje seksualnu energiju kao zlu, losu ili sramotnu. Celibat se preporucuje jedino zdruzen s duhovnim praksama, u cilju transmutiranja seksualne energije i njenog iskoristavanja na drugoj razini. Yoga tradicija smatra da bez meditacije celibat moze biti opasan, jer takva neiskoristena energija moze stagnirati i uzrokovati razlicite tjelesne i emocionalne probleme. S druge strane, bez odredjene kontrole seksualne energije necemo imati dovoljno moci neophodne za visu praksu meditacije.



Napomena: David Frawley, DUHOVNE TAJNE TANTRE MUDROST BOZICA, Zagreb, 2000.Biblioteka TRAGOVI, Knjiga 44.




Post je objavljen 06.12.2007. u 10:35 sati.