Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nespula

Marketing

Zlatna "Nešpula"

Vrlo zadovoljni i puni utisaka vratili smo se iz Praga!
Eto glavni krivac i protagonist je opet MVS "Nešpula". Da, baš kao u filmu....
Početkom devetog mjesecu saznala sam za natjecanje zborova u Pragu koje se održava već dugi niz godina i u želji da i "Nešpula" vidi kako rade zborovi iz cijeloga svijeta prijavili smo se na "17th International Festival of Advent and Christmas Music with Petr Eben´s Prize 2007“ u Pragu.
Brzo smo morali djelovati; naći pjesme ovog karaktera, naučiti ih u dva mjeseca i naći sponzore kako bi uopće mogli otići u Prag...

EH! KAD SE DOBRA GRLA I MALE RUKE SLOŽE, SVE SE MOŽE!!!!

Zahvaljujući dobrotvorima koji su nas podržali u ideji;Arenaturist d.d., Turistička zajednica Medulina, grad Vodnjan, SPI d.o.o., te Brionka d.d. uspjeli smo skupiti sredstva za odlazak u Prag, a ostao je samo velik posao da se potrudimo što bolje naučiti pjesme koje smo prijavili. Naravno da smo željeli kroz pjesmu pokazati da smo sposobni otpjevati bilo koji žanr, pritom vodeći brigu kako trebamo otpjevati i dio naših hrvatskih izvornih božićnih pjesama.

I tako puni elana, jer nakon tek godinu dana postojanja idemo na veliko natjecanje, neopterećeni nekim plasmanom već radošću putovanja i sudjelovanja na ovom velikom festivalu ,krenuli smo na put u nepoznato...

A onda od samog početka krenulo je sve naopako...
Dvoje bolesnih svejedno je krenulo na put,a u Rijeci na željezničkom kolodvoru izgubila sam točkić sa putne torbe.I dok ti kroz glavu prolazi, nek je sve zlo s tim, nakon nekoliko sati slijedi presjedanje u Beču.
A onda šok!
Mi smo u Puli platili rezervaciju za spavaća kola koja stižu u Prag u 3.30 ujutro, međutim žena koja nam je radila rezervaciju krivo je napisala na kartama i ispalo je da ćemo stići u 7 ujutro. I što sada???

U roku od 10 minuta uspjeli smo nekako srediti smještaj u vagon koji stiže u Prag u 3.30. Krenuli smo prema Pragu, sretni jer ćemo malo odspavati u vlaku, a onda će nas čekati dogovoreni prijevoz koji će nas dovesti u hotel gdje ćemo odspavati drugi dio sna…
Odlično! Stigli smo po planu u 3.30, iskrcali se iz vlaka i krenusmo po kolodvoru tražiti Jana Valentu.
Tko je Jan ? To je čovjek koji je „Nešpulu“ trebao čekati na željezničkom kolodvoru i odvesti je u hotel, kako bi još malo odspavali i odmoriti se prije natjecanja.
Nakon očajničke potrage za Janom ( čiji sam broj mobitela nazvala desetke puta), pokušali smo još preko razglasa dozvati naš prijevoz…ali bezuspješno. Umorni i bez rješenja platili smo taxi 75 eura i tako stigli u hotel u 5 sati ujutro.
Željni odmora i sna brzo smo se smjestili i onako, svak´ za sebe, napravili računicu, spavamo do 9.30 jer je doručak do 10, a onda probica i polazak na natjecanje.
Kako sam utonula u san odmah, činilo mi se da sam nakon nekoliko sekundi začula kucanje po vratima sobe. Naravno istina nije bila daleko, jer je bilo osam ujutro.
Probudili su nas, jer je stigla osoba koja će nas voditi tokom natjecanja( ah bože moj. Znali su organizatori da stižemo u osam ujutro), međutim to ih nije spriječilo da nam pošalju buđenje ovako rano.
Moram priznati da sam se iznenadila kada sam shvatila da nam je voditeljica iz hrvatske, studentica češkog u Pragu. Sva sreća što nije imala veze sa dijelom organizacije koja je bila zadužena za prijevoz, jer bismo je zadavili!
Eto moram unaprijed napomenuti da je Maja ( naša voditeljica kroz Prašku neizvjesnost) bila prva svijetla točka našeg putovanja.
Nakon našeg doručka i probice od petnaest minuta krenuli smo u "National House Vinohrady", gdje se održavalo natjecanje.
Stigli smo u 13 sati, a u 14 sati smo bili na rasporedu.
I onda u prekrasnoj sali pred pet članova komisije, otpjevali smo svoj repertoar;
1. VENI, VENI EMANUEL / ADVENTI ENEK / - ( ZOLTAN KODALY)
2. O MAGNUM MYSTERIUM - ( TOMAS LUIS DE VICTORIA )
3. RING CHTISTMAS BELLS- ( MYKOLA LEONTOVICH )
4. DUBROVAČKO KOLENDAVANJE ( dalm. izvorna obr.DINKO FIO)
5. BIJELI BOŽIĆ- ( ZDENKO RUNJIĆ arr. B. KEZELE ).

Uz dozu treme, koja je naravno pozitivna i umor od isjeckane noći, zaista smo korektno otpjevali.
Neopterećeni, jer za nama je bilo natjecanje krenuli smo u osvajanje Praga.

I naravno, da nije bilo naše Maje nebi sve bilo tako dobro. Vidjeli smo puno. Bili na prijemu kod gradonačelnika Praga, pjevali na Andel trgu, popili pivo.
Najupečatljiviji doživljaj jest "Božični koncert" svih sudionika na Starom trgu.
Zaista veličanstveno; 69 zborova, 2500 pjevača u isto vrijeme pjevaju...spektakl. Koncert je direktno prenosio radio i televizija, a na trgu su bili osim pjevača, mnogi pražani i turisti.

Jedva smo se izvukli sa prepunog trga, odvezli se do hotela po stvari i naravno zakasnili na ceremoniju proglašenja koja se održavalo u kongresnom centru "Smetana Hall".
Ali dobro...Kako je ceremonija započela uprizorenjem "Carevog novog ruha" koje je uglazbila češka skladateljica, a izvodili studenti glazbenog konzervatorija, ustvari i nismo kasnili na proglašenje koje je počelo u 21 sat.

Sišla sam sa galerije u parter kongresne dvorane i slušala čitanje nagrada.
Najprije su podjelili zahvalnice zborovima koji su se natjecali, ali nisu osvojili nagrade.
Zatim su počeli sa dodjelom nagrada u kategoriji dječjih zborova. Uslijedila je kategorija do 24 pjevača. I kako je teklo čitanje sa bronce, su došli na srebro, a kad su počeli čitati zlato...bila sam uvjerena da ova kategorija nije moja, već da čitaju ženske ili samo muške, ali nikako mješovite. I samo što sam to naglas izgovorila, voditeljica ceremonije izgovara ; GOLD GO TO MIXED VOCAL GROUP "NEŠPULA"!!!!!!!!!!!!
Vrisak se pronio dvoranom, leptirići su igrali u stomaku dok sam išla po priznanje, još u nevjerici u ono što sam čula.

I što da vam više pričam. U godinu dana postojanja MVS "Nešpule", nisam očekivala! Prva nagrada je veliko priznanje našem nesebičnom radu. Iako nismo APSOLUTNI POBJEDNICI, pobjedili smo sami sebe i pokazali da možemo guštati u pjesmi i kad smo umorni i kad nam je teško.
Na kraju ; ZLATO JE ZLATOrofl!
Evo i linka, pa pogledajte sami!

Rezultati " 17th International Festival of Advent and Christmas Music 2007"

I veliko hvala sponzorima koji su vjerovali u nas i Maji koja nam je uljepšala boravak u Pragu!!!!
pjeva


Post je objavljen 05.12.2007. u 12:16 sati.