Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

HSS-u je javnost jedna velika gnjavaža


Photo by Index

Čim su izbori prošli, neki od političara pokazali su svoje pravo lice. Jedan od takvih je i HSS-ovac Božidar Pankretić koji je izjavio novinarima da ih ne gnjave dok oni „ozbiljno“ pregovaraju o „isuviše važnim“ stvarima. Pankretić pri tome zaboravlja da je javnost upravo ona koja ih je izabrala da budu u pozicijama u kojima jesu i da ih ta ista javnost financira putem državnog proračuna. No kako ne postoji nikakva obaveza političara u slijedeće četiri godine da slušaju javnost, onda neki mijenjaju ploču i pokazuju sav prezir prema tim ljudima koji svake četiri godine („nepotrebno“) odlučuju o njihovim sudbinama i tako kvare njihove planove.

Najveći od svih apsurda je u tome što bi izbori trebali služiti građanima da odlučuju o svojoj sudbini, no ispostavlja se da koja god grupacija biva izabrana, građanima će biti isto, dok će se biranim grupacijama status popraviti ili pogoršati.

Do neki dan smo slušali o programima, a onda su odjednom programi pali u drugi plan i sad se priča samo o foteljama (definitivno najvažnija stvar za jednog političara) i koliko će ih koalicija HSS-HSLS utržiti od potencijalnog koalicijskog partnera, bilo da se radi o HDZ-u ili SDP-u. Otkud uopće moralno pravo koaliciji HSS-HSLS da traži i jedno mjesto, kad su osvojili samo 8 mandata od 140? Tih 8 mandata predstavlja broj njihovih glasača, a sad se odjednom govori o tome kako će manjina diktirati i ucjenjivati većinu.

U svjetlu takvog razvoja događaja, velika koalicija SDP-HDZ možda bi stvarno bila najbolje rješenje i to iz najmanje dva razloga.
1.) Velika koalicija najbolje bi ocrtavala volju većine glasača, jer SDP i HDZ zajedno su osvojili 2/3 glasova.
2.) Raspodjelom funkcija 50:50 i HDZ i SDP bi se doveli u situaciju da bi jedne druge kontrolirali i tako primoravali na transparentno djelovanje.

No isto tako imamo i dva razloga koji ne idu takvoj koaliciji:
1.) Nitko ne garantira da se HDZ i SDP ne bi brzo dogovorili i zajedno krenuli principom ruka ruku mije.
2.) HDZ je stranka koju su obilježili mnogi skandali i korupcionaške afere, a sve ostale stranke u predizbornoj kampanji zauzimale su se za suzbijanje korupcije. Gledajući iz te perspektive, niti jedna stranka koja je promovirala borbu protiv korupcije ne bi smjela u koaliciju s HDZ-om, jer ako je u prošle četiri godine korupcija bila najveći problem Hrvatske, onda HDZ definitivno nije stranka koja se može boriti protiv korupcije.

Post je objavljen 05.12.2007. u 09:18 sati.