Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilonekad

Marketing

Stiglo vrijeme darivanja

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kako nam život nameće svakojake stvari, tako nam je (barem u mom dijelu lijepe naše) nametnut i dobroćudni starac Sveti Nikola.

Današnje vjerovanje o Svetom Nikoli kao zaštitniku i darivatelju stvoreno je na temelju mnogih legendi. Jedna od najpoznatijih potječe iz njegove rodne Patare. U njoj je za Nikolina života živio propali plemić koji nije imao novaca za udaju svojih triju kćeri, pa ih je odlučio prodati drugim mladićima. Nikola je čuo za tu priču te je noću pod prozor njegove kuće donosio zlatnike. Kad je došlo vrijeme udaje i najmlađe kćeri otac je odlučio saznati tko mu to pomaže, pa je Nikolu čekao čitavu noć. On se snašao i popeo na krov kuće, a zlatnike je ubacio kroz dimnjak. Na ognjištu su se sušile čarape, pa su zlatnici pali ravno u njih.

Da pravo kažem on je za mene velika nepoznanica i nikako ga ne mogu smjestiti tamo gdje bi trebalo.Ti običaji ostavljanja darova u čizmice, Krampus koji «zločestoj» djeci (a svi znamo da takve nema) donosi šibu, potpuno su mi strani.
Od najranijeg djetinjstva znam da djecu posječuje i darove donosi Sv. Lucija, koja dobroj djeci ostavlja sitne darove ispod kušina a onoj drugoj kapulu.

Još uvijek se sjećam veselja kad ujutro na Sv. Lucu, onako još bunovan i mamuran, zavučeš ručicu ispod kušina i napipaš dar – pokušavaš na opip pogoditi što je, odugovlačiš i rastežeš jer želiš da taj trenutak iščekivanja traje, traje…..jer voliš taj osjećaj lepršanja leptirića u dubini tvoje utrobe.

Pa kad smo već prihvatili djedicu, oglancajmo čizmice i s njima na prozor. Djeca će se veseliti ili njemu ili Sv. Luci, svejedno.

A ja? Je li moje vrijeme prošlo?
Možda bude što od Djeda Božičnjaka ili Djeda Mraza – tako čujem da ga opet zovu u medijima...
Tko zna, ah nitko ništa ne zna….Možda.

Ma najvažnije je zagrliti, poljubiti i poželjeti dragim osobama svu sreću, ljubav i dobro. Veličina i cijena dara nisu mjerilo ljubavi (hm, hm, hm…..), iskrenost i jačina zagrljaja puno su važniji.

Ali ipak, duboko u skrivenom kutku srca……jedan mali poklončić…..




Post je objavljen 05.12.2007. u 08:04 sati.