Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/builderofzion

Marketing

Simboli

Rasta zastava rastafarijancima predstavlja simbol patnje crnog naroda. Zastava je trobojna; crvena, žuta, zelena. Crvena predstavlja krv crnog naroda koja se prolijevala stoljećima, žuta označava ukradeno zlato, a zelena označava izgubljenu zemlju Afrike.

Na zastavi se često može vidjeti i prikaz lava. On simbolizira kraljevsko
podrijetlo Haile Selassiea, snagu crnog naroda, te dva lica iste stvarnosti, početak i kraj. Naime, poznato je kako se lava smatra kraljem svih životinja, da lavovi nastanjuju Afriku, te se lav često koristi kao simbol za hrabrost, no također se može uzeti i kao metafora za krvoločnost, simbol predatora nad plijenom, dominaciju, u ovom slučaju bijelaca nad crncima. Rastafarijancima su također važni Davidova zvijezda, te dvije svete knjige; Kebra Nagast i Holy Piby.

Davidova zvijezda se uzima kao simbol veze između Haile Selassiea i kralja Davida, no i kao simbol progonstva crnaca poput Izraelaca, a Davidova zvijezda je simbol Izraela.

Holy Piby, također poznata pod nazivom '' Crnačka Biblija '' smatra se spisom najbližim originalnoj Bibliji, za koju se među crncima, prije svega rastafarijancima smatra da je napisana na Amharicu, stoljećima smatranim službenim jezikom Etiopije, i navodno prvim jezikom čovječanstva. Naime, oni smatraju da je prvotna Biblija promijenjena od strane Babilona , te prvotnih crkvenih učenjaka kako bi Boga i njegove proroke pretvorili u bijelce, te time ga približili sebi, zanijekali dokaze o uzvišenosti crne rase, te porocima bijele rase.

Kebra Nagast, također poznata pod nazivom '' Knjiga slave kraljeva Etiopije '' je izvoran spis legende koja potvrđuje Haile Selassiea kao potomka kralja Solomona, te prikazuje povijest Solomonske loze. Ona se smatra glavnim prikazom preobraćenja etiopskog naroda od štovanja sunca, mjeseca i zvijezda na štovanje Boga, tj. prelazak na monoteističko vjerovanje u jedno vrhunsko transcendentalno biće. Nije poznato točno vrijeme njena nastanka, niti tko ju je napisao, no nagađa se da je nastala u periodu od 1270-1285 godine.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 04.12.2007. u 14:49 sati.