Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Okrugli stol "Volontiranje je cool: Društveno odgovorno sveučilište – poticatelj kulture volontiranja"

Održan je okrugli stol «Volontiranje je cool: Društveno odgovorno sveučilište – poticatelj kulture volontiranja». U pozdravnom govoru gradonačelnik Obersnel je rekao kako je u Hrvatskoj potrebno isticati značaj volontiranja jer je zemlja u tranziciji i podsjetio je da je u prošlom sustavu bio dobro razvijen sistem volontiranja, međutim to je uništeno tranzicijom.
Ravnateljica zaklade sveučilišta i moderatorica okruglog stola Snježana Prijić Samaržija je rekla kako se planira izdavanje brošure prezentacija s današnje diskusije koja će se dijeliti studentima čime bi ih se motiviralo na volontiranje. Naglasila je da se često zabaroavlja treća misija sveučilišta, a to je javna odgovornost. Dodala je kako bi se prema uzoru ne neka zapadna sveučilišta sudjelovanje u volontiranju moglo uvesti kao jedan od uvjeta za upis na fakultet.
Jasminka Ledić je u svom izlaganju rekla da sveučilišta moraju služiti društvu u cjelini, a ne samo osposobljavanju za struku.
Iako zakon obvezuje sveučilište na javnu djelatnost to nije tako u praksi jer su nasatavnici nedovoljno motivirani na poticanje studenata za volontiranje.
Sanja Baić, profesorica na Pravnom fakultetu je u predavanju istaknula važnost zakonskog reguliranja volontiranja kako se radnici ne bi eksploatirali, stoga je naglasila kako niti jedna profitabilna organizacija ne može nuditi volonterske poslove. Hrvatska je volonterstvo zakonski regulirala tek 14. lipnja ove godine.
Gordana Forčić, ko-direktorica udruge SMART, je rekla kako i dalje mlađi od trideset godina imaju negativan stav prema volontiranju. Smatra da je glavna prepreka ta što mladi neznaju gdje se javiti za volontiranje stoga je udruga SMART napravila Volonterski info kako bi ih mogli uputiti kamo se javiti. Prema njihovim istraživanjima većina volontera studenata dolazi sa Filozofskog fakulteta.
Bojana Čulum, znanstvena novakinja na odsjeku za pedagogiju, je iznjela pozitivne primjere volontiranja s hrvatskih sveučilišta, a Mario Turk, asistent ravnateljice Zaklade Sveučilišta u Rijeci je predstavio aktivnosti projekta «Studenti volontiraju – razvoj socijalne odgovornosti studenata Sveučilišta u Rijeci».


Post je objavljen 04.12.2007. u 13:56 sati.