Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

ZARAZNE BOLESTI MAČAKA (3)

MAČJI KORONA VIRUSI

Korona virusi u mačaka uključuju viruse koji uzrokuje zarazni peritonitis (FIPV) i mačju crijevnu coronavirusnu bolest (FECV). Crijevni corona virus uzrokuje osrednje smetnje u probavnom sustavu, a kad imamo sistemsku infekciju tada se radi o drugom tipu virusa, mačjem zaraznom peritonitisu.

Image Hosted by ImageShack.us


Crijevni korona virus se u najvećoj koncentraciji izlučuje fecesom i vrlo je kontagiozan, za razliku od FIPV-a (on se ilučuje urinom, krvlju). Češće oboljevaju čistokrvne pasmine mačaka.
Korona virus inficira monocite i tako se raspodijeli po organizmu. Postoje dva oblika zaraznog peritonitisa. Prvi je «otvoreni» tip gdje «curi» tekućina bogata proteinima u trbušnu (peritonealna), prsnu šupljinu (pleuralni i perikardialni prostor), a također se može nakupljati i u subkapsularnom prostoru bubrega. U «zatvorenom» obliku nalazimo granulomatozne lezije i gnojne granulomatozne lezije na bubregu, omentumu i jetri (koje čak nekad i možemo palpirati).
Klinička manifestacije zaraznog peritonitisa ovisi o mnogo faktora (virulenciji virusa, dozi, put infekcije, imunosni status životinje ...)

Image Hosted by ImageShack.us


Klinička slika FECV obično počinje povišenom tempereturom, povraćanjem i proljevom. FIPV ima kroničan tijek i znakvi su nespecifični, a očituje se anoreksijom, gubitakom težine,blijedilo sluznica, ikterus, nongenerativna anemija, neutrofilna leukocitoza sa skretanjem u lijevo, uveitis i naravno serofibrinozni peritonitis (koji kada se punktira izlazi tekućina viskoznosti bjelanjka koja na zraku spontano koagulira).
Ove bolesti jako teško dijagnosticiramo klinički, a jedina valjana dijagnoza je PCR.
Terapija je simptomatska

Dzujo



Post je objavljen 03.12.2007. u 20:01 sati.