Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/elvesandmagic

Marketing

magične knjige

Solomonov ključ
Solomonov ključ je grimoar ili knjiga magije koja se povezuje s kraljem Solomonom. Knjiga sadrži više paragrafa i pojmova inspiriranih Talmudskim tekstovima i učenjima Židovske Kabale.
Vjerojatno je Solomonov ključ inspirirao kasnija dijela kao što su Lemegeton (još zvan i Manji ključ Solomona), makar ima razlika u knjigama.
Sudeći po stilu pisanja, smatra se da je knjiga nastala u Srednjem vijeku (1000.-1453.god.). Za razliku od Lemegetona (17.st.) i Pseudomonarchia Daemonum-a (16.st.), u Solomonovom ključu se ne spominju 72 demona prognanih od kralja Solomuna i zatvorenih u brončanu posudu. Solomonov ključ ne opisuje pojavu demona, već opisuje potrebne nacrte za pripremu obreda.
Knjiga je podijeljena na 2 dijela, ona sadrži invokaciju i zazivanje duhova mrtvih i duhova iz Pakla, te zaštitu invokatora (u knjizi nazvanog egzorcist). U knjizi se nalaze detalji o pripremi tinte za crtanje magičnih simbola potrebnih za obred koji čarobnjak mora izvesti, koristeći krv životinja izmješanu sa drugim supstancama. On se također mora i pročistiti prije obreda, što je također opisano, kao što je napisano i kakva se odjeća mora nositi, pa čak i kakve boje. Životinje moraju biti žrtvovane za prozvane duhove kao sine qua non tj. bitan uvijet, ovaj obred je sličan u srednjovjekovnim knjigama crne magije. Čarobnjak (invokator) mora biti slobodan od zla prije nego počne, kako bi dobio zaštitu.

Ars Goetia
Ars Goetia se odnosi na prvi dio knjige solomonovih grimoara, a sadrži opise 72 demona koje je Solomon prozvao i zatvorio u brončanu posudu koja je zapečaćena magičnim simbolima. Tu se govori o izradi slične posude koristeći magične formule za prozivanje demona. Na slici su prikazani krug i trokut koji se koriste u invokaciji demona. Čarobnjak treba stati unutar kruga, a demon se treba pojaviti unutar trokuta. Neki smatraju da je trokut zapravo magično ogledalo, slično kristalnoj kugli.
Ars Goetia daje rank i titulu svakom članu paklene hijerarhije.
Revidirano englesko izdanje Ars Goetie je izdano 1904. od Aleistera Crowley-a koja služi kao ključni element njegovog sistema magije. Negova verzija je postala poznata knjiga magije.



Post je objavljen 03.12.2007. u 07:58 sati.