Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sicksweet

Marketing

Sirene

Prvo da vam kažem SORRY što me nije bilo duže vrijeme...Malo sam zapostavila blog i vas-ali to ću nadoknaditi-obećajem cerek

Kao što piše u naslovu-danas su na redu SIRENE...

opis slike



Većinom svi mislimo kako su sirene prekrasna i dobroćudna bića (khm khm jeste gledali Malu princezu sirenu ili gledali bilo kakav film gdje sirena spašava nekog nesretnog momka nakon što mu je brod potonio?),ali se ona zapravo jako razlikuju od toga kako ih ljudi zamišljaju...

opis slike



Sirene su živjele na otoku zvanom Sirenum scopuli ili na drugim otocima,a otoci su bili okruženi kamenjem i stijenama.
Pjevale su svoju neodoljivu i očaravajuću pjesmu što je uzrokovalo pomorce da plove prema liticama i dožive brodolom,te su ih one zatim zadavile i pile im krv.
One su bile Ahelojeve kćeri ili pak Forkisove, prema Vergiliju i Ovidiju. Homer ne govori ništa o njihovu broju, ali su kasniji pisci spominjali od dvije do pet Sirena.
Prema nekim inačicama mita, a također i u Ovidijevim Metamorfozama bile su Perzefonine družice koje je Demetra pretvorila u čudovišna stvorenja nakon što nisu reagirale kad je Had oteo njezinu kćer Perzefonu.
Jedna inačica mita donosi da je Hera nagovorila Sirene da se natječu u pjevanju s Muzama. Muze su pobijedile, a potom su očerupale perje Sirena i od njega napravile krune.


Zanimljivost:
Na jednoj pješcanoj plazi na Floridi otrkiveno je mrtvo tijelo neobicnog morskog bica - pola riba, pola covjek! Kreatura koju bismo mogli nazvati "covjekolika riba" ili "riboliki covjek", upucuje nas u drevne pomorske legende po kojima je covjek izašao iz morskih dubina i s vremenom se nastanio na kopnu!
Dr. Richard Carr je novinarima pokazao i senzacionalnu fotografiju koja bi, na prvi pogled, mogla i da bude proizvod uspješne fotomontaze, ali strucnjaci koji su je analizirali, zacudo, nisu uspjeli ni potvrditi, a ni demantirati njenu autenticnost.




Post je objavljen 02.12.2007. u 20:04 sati.