Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kozarstvoruka

Marketing

27. 11. 2007. Sv. Križ, Sastanak udruge kozara i ovčara «RUKA»

Na sastanku prisutno 36 članova udruge.
1. Osvrt na 9. Savjetovanje ovčara i kozara u Sv. Martinu na Muri. Obzirom na stručne teme predavanja i blizinu održavanja savjetovanja , nismo zadovoljni odazivom
uzgajivača naše udruge. Nezadovoljstvo se odnosi i na činjenicu da nam je materijal koji
smo snimili u svrhu prezentacije udruge i kozarstva Međimurja skračen. .Time nam je uskraćeno pravo da prezentiramo što znamo, što mislimo da bi bilo važno poduzeti u smislu napretka kozarstva. Materijal je snimljen na volonterskoj osnovi s ciljem da se upozna šira populacija o našim postignutim rezultatima , ali i problemima koji nas sputavaju u daljem napretku. Snimljeni materijal o kozarstvu Međimurja uručeni su svim važnim institucijama, kao i svima koji su za isti bili zainteresirani.25.10.2007. u Sv. Martinu na Muri održana je Godišnja skupština Saveza ovčara i kozara Hrvatske. Prihvaćena je pismena ostavka gosp. Zadravec Stjepana na dužnost potpredsjednika Saveza. Za potpredsjednicu Saveza ovčara i kozara Hrvatske predložena je gđa. Baranašić Erika, kojoj je dužnost na istoj Skupštini i potvrđena.

2. 5.studenog održan je sastanak sa predstavnicima sektora otkupa kozjeg i ovčjeg mlijeka «Vindija» d.d. u Varaždinu, vezano za dopis od 4. listopada u kojem smo tražili razgovor o povećanju osnovne cijene mlijeka. Predočili smo im naše zahtjeve i izračune ulaznih troškova u proizvodnji mlijeka. Na naše zahtjeve nismo dobili nikakav konkretan odgovor. Usmjerili su nas da pratimo pregovore koji se vode u MPŠVG. Pošto je udruga kozara i ovčara «RUKA» uključena u članstvo «HSUPM», 12 .11 . 2007.g. i naši predstavnici bili su prisutni potpisivanju Uredbe o povećanju osnovne cijene mlijeka . I kozje mlijeko uvršteno je u Uredbu o povećanju osnovne cijene mlijeka u iznosu od 10%.
3. U suradnji između Varaždinske županije, udruge uzgajivača matičnih stada Varaždinske županije, Međimurske županije, Regionalne udruge kozara i ovčara «RUKA», te HSC iz Zagreba, potaknut je Prekogranični projekt «Harmonizacija uzgojnih programa i procjene uzgojnih vrijednosti» ,zajedno sa Biotehničkim fakultetom i Slovenskim udruženjem, naravno iz Slovenije. Partnerstvo u projektu još nismo potvrdili čekajući dodatna objašnjenja i informacije.
4. Obeštećenje za sušu: Iako se podaci o brojčanom stanju svih grla( koza, prvojarki, jarica i jarčeva ) na međimurskim gospodarstvima vode točno i kontinuirano tokom čitave godine , ti točni i precizni podaci nisu upućeni u MPŠVG. Tako da su nam iznosi za obeštećenje za sušu isplaćeni po NEČIJOJ paušalnoj procjeni. Međimurski kozari oštećeni su za 50% od ukupnog iznosa, a da ne spominjem da se remont stada visoko mliječnih koza i selekcijski rad ne radi sa 5-6 jarica, tj. 10% od veličine stada.
5. Sastanku udruge kozara i ovčara «RUKA» pridružio se i dr. Antun Kostelić koji se osvrnuo i nadovezao na predavanje u Sv. Martinu na Muri. Tema: Artritis i encefalitis kod koza . Bolest se manifestira kao upala zglobova, mršavost koze unatoč dobroj hranidbi , te smanjenje količine mlijeka. Dijagnoza bolesti moguća je isključivo nakon pretrage krvi koze. Iako bolest nije zoonoza , dakle ne prenosi se na čovjeka, preporuka je da se kroz određeni vremenski period ta bolest iskorjeni , ako se naravno dokaže prisutnost iste. Zaključak i preporuka : Podnjeti zahtjev da se donese naredba za pretragu krvi koza na artritis encefalitis po zakonu. Dogovoriti cijenu pretrage s Upravom za veterinarstvo , te potaknuti odgovorne u državi i županijama da participiraju u cijeni pretrage.



Post je objavljen 02.12.2007. u 19:57 sati.