Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lm1

Marketing

Novi izbori, nova predizborna (ili postizborna) obečanja i ideje...

Danas, samo 6 dana nakon izbora još uvijek se nezna mandatar za Vladu. U isto vrijeme s raznih strana frcaju ideje i želje raznih građana (poduzetnika) pretočene u programe koje bi jače stranke ili koalicije (HDZ ili SDP-HNS-IDS) trebali prihvatiti. Možda stoga želim svima reći oprez! Nalazimo se na tankom ledu, a ovdje se iskorištavaju razna preizborna obečanja za sve i svašta, bez obzira na posljedice po društvo u cijelini. Stoga tema mojeg današnjeg bloga nije, kao što je u većini drugih medija - okrutno mafijaško ubojstvo, nego je ponovna legalizacija onih famoznih 0,5promila koji se stalno spominju!

Ako baš želite moje mišljenje, ono je: zakon od 0promila mora ostati!
Zašto je to tako? Pa vrlo jednostavno, svi oni koji voze zapravo upravljaju strojem koji može i (vrlo često na sreću) nemora poslužiti kao sredstvo ubojstva pješaka, drugog vozača ili suvozača - dakle pitanje je samo učestale vožnje i trenutka nepažnje, pa nije na odmet tada biti trijezan. Shodno tome moje mišljenje je kako upravljanje vozilom pod utjecajem opijata (ma kavi oni bili) bi trebalo biti strogo kažnjivo - odnosno onima koji piju nije mjesto za volanom, što ovaj sadašnji "Zakon o sigurnosti prometa na cestama" i govori!
A zašto sve to govorim, možda posluže linkovi:
Krvavi petak 30.11.2007.
Divljak s Vira s 2,11promila
Žužić i 2,45promila i Žužić - kako je to izgledalo?!
sreća u nesreći - nitko nije stradao osim kamiona i trave!
Pijanac za upravljačem autobusa punog djece!
Na pijanog pješaka naletio pijani vozač/susjed!
Nafiksani vozač u Rijeci
Martinje 2006.
Martinje 2007.

Dakle neizostavna istina kod nas glasi "gine se na cestama"! Je li to zbog užurbanog stila života ili precijenjivanja sposobnosti automobila i/ili svojih mogućnosti. Ili pak još i nečeg trećeg - u čemu najveći postotak ima upravo utjecaj alkohola, tj. opijenih vozača! Upravo zato ukidanje zakon o 0promila nije pametno i nije zdravo za već sada narušenu sliku o sudarima i stradanjima u prometu.

Naravno svi poduzetnici, vlasnici kafića, restorana, raznih toplica i hotela obrušti će se na ovo kao nešto nepošteno u zakonu. Oni će odmah se stati na stranu vinara, koje pak ucjenjuju niskim cijenama za otkup vina (temeljem količina otkupa i odgodama plaćanja), dok u isto vrijeme prodaju to vino na stolu za basnoslovne cifre!
Je li to normalno? Nije!

Stoga pozivam sadašnje delegate u pregovorima za koaliciju, neka se ostave ovog zakona na miru, jer ionako imamo previše smrti na cestama! Pozivam ih stoga jer će dozvola za "umjereno pijanstvo" (ili tih famoznih 0,5promila) ugroziti ionako već epidemijske razmjere pijanstva u hrvatskom društvu, pa onda i za vozače za volanom.
Ali ako baš budu morali mijenjati zakon i vraćati 0,5promila, zamolio bi ih par stvari koje bi trebali (ako su dovoljno mudri) prihvatiti:
1. zakon koji će dozvoliti 0,5promila samo za punu vozačku dozvolu, odnosno koja će ostaviti 0promila za ograničenu vozačku dozvolu - mlade vozače!
2. zakon koji će za ponovljeni prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola i svaki prekršaj pod utjecajem droga provoditi po kaznenom postupku!
3. zakon koji će svaku vožnju s oduzetom vozačkom dozvolom provoditi po kaznenom postupku!
4. zakon koji će strože kažnjavati one s neregistriranim i neosiguranim automobilima!
5. zakon koji zabranjuje pušenje vozača za vrijeme vožnje, jer ako nije dozvoleno pričati na mobitel, ne bi trebalo biti dozvoljeno niti baratanje cigaretom/cigarom za vrijeme upravljanja vozilom!
6. zakon koji će lakše isključivati određena vozila iz prometa, koja sadrže nepropisne žmigavce/svijetla/felge/spojlere/gume itd.

Nadam se kako će ovo biti jedan poziv upozorenja, koji će barem neki od utjecajnijih ljudi pogledati! Hoće li i vidjeti, to je već druga priča?

p.s. ovaj bloger nikada nije imao niti jednu kaznu za vožnju u pijanom stanju!

Post je objavljen 02.12.2007. u 15:12 sati.