Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Kad zasvira lane moje


Jučer je u Muzeju Moslavine predstavljena knjiga "Kad zasvira lane moje", autorica Slavice i Lane Moslavac.
"Tu je zapravo riječ o dvije knjige Slavice Moslavac koje su međusobno povezane: "Kad zasvira lane moje" i "Radosna je pjesma naša". Značaj zbirke pjesama i kola "Kad zasvira lane moje" je u tome što srodna cjelovita izdanja moslavačkog kraja ne postoje i u tom smislu ona je dragocjeni izvor za daljnja istraživanja."- istaknula je Naila Ceribašić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba prilikom predstavljanja knjige. Dodala je da je u stvaranje te zbirke uložen veliki višegodišnji trud autorica.
Pjesmarica na 120 stranica sadržava 120 popijevki i plesova Moslavine i hrvatske Posavine, 14 kinetograma, 15-ak crteža, te fotografije glazbala i svirača, nastalih tijekom 20. i 21. stoljeća.



"Bilo je jako problematično naći prave izvorne pjesme. Trebalo mi je gotovo 20 godina za skupljanje i istraživanje po cijeloj Moslavini."- rekla je Slavica Moslavac i dodala da ta pjesmarica uz knjigu «Radosna je pjesma naša» govori o cjelovitoj glazbenoj ostavštini Moslavine i hrvatske Posavine.
Predstavljanje knjige prigodnim pjesmama popratili su pjevačka skupina "Baština" KUD-a Husain, muška pjevačka skupina "Moslavec" KUD-a Voloder i ženska pjevačka skupina "Samarice" iz centralne Moslavine, dok je Lana Moslavac svirala moslavačke dude, dvojnice, jedinku, tamburu samicu i prim.
Značaj zbirke "Kad zasvira lane moje" za moslavački kraj i šire, podržali su i Zlatko Grdić, kutinski dogradonačelnik i Marijana Petir, dožupanica Sisačko - moslavačke županije.

IZVOR:www.kutina.hr



Post je objavljen 02.12.2007. u 14:35 sati.