Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

SDP i HNS o novim događanjima oko formiranja vlade i o rezultatima izbora

«Zbog velike koalicije čelnik stranke mora voditi vladu kako bi ona bila efikasna.» komentirao je Slavko Linić postavljanje Zorana Milanovića za SDP-ovog kandidata za premijera. Dodao je da će iz istog razloga svi čelnici koalicijskih stranaka biti u vladi, te da će SDP u dogovoru s koalicijskim partnerima odustati od nekih djelova svojeg programa, međutim ne odustaju od svog gospodarskog programa.
Na istoj tiskovnoj konferenciji Zlatko Komadina je zahvalio građanima na podršci koja je omogućila najbolji SDP-ov rezultat u svim dosadašnjim parlamentarnim izborima.
Pohvalio se izbornim rezultatom u Istri gdje je po njemu Istra pokazala da je crvena. Naime SDP je u Istarskoj županiji dobio najviše glasova, odnosno 35%, slijedi IDS sa 31% i HDZ sa 16%, no najbolji rezultat su ostvarili u Rijeci gdje su osvojili 58% glasova.
Komadina je rekao da su rezultati njihovog saveznika IDS-a i SDP-ovi rezultati u osmoj izbornoj jedinici najviše doprinjeli opciji lijevog centra.

«Nema nikakve šanse da se bilo tko iz HNS-a priključi HDZ-ovoj vladi koja je zemlju dovukla do ruba gospodarskog kolapsa.» komentirao je Miljenko Dorić, osvajač mandata za HNS u sedmoj izbornoj jedinici. Smatra da ta priča pokazuje da je HDZ uznemiren i da postoje velike šanse da lijevi centar formira vladu.
Nada Truina Đurić je izrazila zadovoljstvo HNS-ovim rezultatima. Na županijskoj razini osvojili su prvi cilj, a to je jedan mandat, dok drugi cilj, ministarsko mjesto za Peru Lučina tek trebaju ostvariti.
Bizarnost da su u osmoj izbornoj jedinici osvojili 5,21% te iako su prešli prag nisu osvojili mandat objasnila je lošim izbornim zakonom kojeg je HDZ sastavio kako bi pogodovao svojim biračima, a kroz razbijanje Zagreba na četiri i Rijeke na dvije izborne jedinice smanjio utjecaj protivnika
HDZ-a.
Smatraju da će ako HDZ formira vladu Rijeka i Primorsko – goranska županija stagnirati. Naglasili su da je stanje u Hrvatskoj jako ozbiljno budući da gospodarstvo tone svakog dana 9 milijuna eura, a pogotovo su kritizirali sanaderovo zazivanje ulica, jer za zastavljanje vlade moraju imati 50% plus jedan glas, a tome je bliži SDP nego HDZ. Tu tvrdnju temelje na kontaktima sa strankama o kojima ovisi nova vlada.
Na kraju je Nada Turina Đurić izrazila neslaganje sa predizbornim anketama koje se nestručno rade i po nečijem interesu, te utječu na birače. Stoga drži da se ne bi trebale objavljivati mjesec dana prije izbora.


Post je objavljen 30.11.2007. u 13:29 sati.