Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Objavljen je prostorni plan Općine Pašman

Službeni glasnik Zadarske županije 22.11.2007. u 16. broju Službenog glasnika Zadarske županije objavljen je novi Prostorni plan općine Pašman: download PDF dokumeta.
Plan stupa na snagu osmi dan od objave, dakle danas.
Napokon svi možemo pročitati cijeli tekstualni dio plana, dok karte još uvijek nisu online. [sad jesu: graficki-dio-PPU]

Plan je sadržan u elaboratu: "Prostorni plan uređenja Općine Pašman" što ga je izradio Zavod za prostorno planiranje
Zadarske županije, i sadrži sljedeće priloge:
Tekstualni dio :
I. OBRAZLOŽENJE
II. ODREDBE ZA PROVOĐENJE
Grafički dio:
1. KORIŠTENJE I NAMJENA POVRŠINA (mj. 1:25 000),
2. INFRASTRUKTURNI SUSTAVI (mj. 1 : 25 000),
3. UVJETI ZA KORIŠTENJE, UREĐENJE I ZAŠTITU PROSTORA (mj. 1:25 000),
4. GRAĐEVINSKA PODRUČJA NASELJA (mj. 1 : 5 000 )
Ovdje ću izdvojiti neke za Gladušu ključne dijelove.
Članak 69.:
Planom se utvrđuju posebni uvjeti gradnje i uređenja područja guste izgradnje (S1) na lokaciji Gladuša unutar građevinskog
područja naselja Ždrelac i to:
- min. površina građevinske parcele je 200 m2
- min. širina građevinske parcele je 10,0 m
- max, koeficijent izgrađenosti građevinske parcele je 0,75
- max. visina vijenca je 9,0 m
- min. udaljenost građevine od međe je 1.0 m.
Također, na više mjesta nalazi se i ovakav tekst: "Izuzetak čine interpolacije u starim jezgrama gdje se dozvoljava odstupanje.. ..isključivo u slučaju poštivanja zatečenog stanja."

Za ubuduće:
Članak 66.
"U slučajevima interpolacije isključivo unutar stare jezgre naselja Planom se dozvoljava izgradnja građevine iako nisu ispunjeni uvjeti u pogledu minimalne površine građevinske čestice udaljenosti od susjeda ili koeficijenta izgrađenosti, pod uvjetom da se dozvoljenom gradnjom poštuje zatečeno stanje i način gradnje susjednih građevina u pogledu visine vijenca, izgrađenosti parcele i udaljenosti građevine od međe, te da se ni u kom slučaju ne pogorša zatečeno stanje odnosno kvaliteta stanovanja postojećih susjednih građevina."
+ upozorenje nestrpljivim graditeljima:
Članak 82.
Planom se zabranjuje izgradnja i uređenja neizgrađenih dijelova građevinskog područja naselja prije donošenja UPU cjelovite zone.
Pored zajedničkih općih uvjeta za izgradnju i uređenje građevinskog područja naselja prilikom izrade UPU-a potrebno je poštivati sljedeće uvjete:
• riješiti prohodnost i prometnu pristupačnost zone
• osigurati min. 20% površine zone obuhvata plana za javne površine
• osigurati prohodnost i pristupačnost dužobalnog pojasa.
Napokon više nema prepreka za legalizaciju onih objekata koji se nalaze unutar S1 - područjima guste izgradnje na lokaciji Gladuša. Neslužbenu kartu na kojoj su označene te S1 zone dobili smo i objavili ovog ljeta: UPU karta gladuse.
Objavom službenog grafičkog dijela PPU Pašman vidimo da je skoro cijelo naselje unutar izgrađenog dijela GP-a, pa i kuće uz obalu koje su izvan S1 također mogu biti legalizirane ako su u skladu s propisima iz plana. Uredba o zabrani gradnje unutar 70m na neizgrađenim područjima možda je primjenjiva na dvije kuće koje izgleda da su ostavljene u neizgrađenom dijelu građevinskog područja.

U Slobodnoj Dalmaciji (3.12.'07.) možete pročitati jedan vrlo šturi komentar novog plana uz naslov Ruši se 30 kuća:
Stupanjem na snagu ovog plana omogućit će se legalizacija objekata koji su upali u tzv. zonu S1. Procjenjuje se da je bez mogućnosti legalizacije ostalo samo tridesetak objekata koji su u pojasu manjem od 70 metara od mora. Zanimljivo je inače da je u Ždrelcu stalno nastanjeno samo 10 posto objekata, a u Pašmanu, Kraju i Banju od 40 do 47 posto.
Vlasnicima tih kuća fraza "samo 30ak" (ili 20-25) zasigurno nema isto značenje kao novinarima i većem dijelu javnosti. Po kojim kriterijima su dvije kuće uz obalu ostavljene izvan izgrađenog dijela GP-a? Ima li izvan S1 zone neka kuća koja se ne uklapa u plan zbog npr. visine, udaljenosti od ruba terena i sl.?
Zanimljiva rasprava o legalnosti selektivnog rušenja/legaliziranja vodi se na Legalisu još od 2.6.2006. : Rušenje dijela bespravne gradnje - kršenje Ustava RH?

Oni koji prostornim planom nisu zadovoljni možda mogu u zakonskom roku istog osporavati u upravnom drugostupanjskom postupku ili na sudu. Ne znam koliko je to realno. Navodno je jedini pravni put preko izmjene i dopune prostornog plana za što treba podnijeti zahtijev što veći broj oštećenih vlasnika.

Povezano:
objavljen-je-i-graficki-dio-prostornog-plana-opcine-pasman
usvojen-je-prostorni-plan-opcine-pasman


Post je objavljen 30.11.2007. u 01:41 sati.