Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Koliko su etični mediji u Hrvatskoj?

Nedavni slučaj novinarke lista Lider, Tanje Pavičić, ponovo je pokrenuo pitanje etike u medijima. Ukoliko niste upoznati, svi novinari Lidera morali su se pretplatiti na list, što u se smatra neprihvatljivim. To je kao da radite primjerice u tvornici zašećerenih napitaka i imate obavezu kupovine određene količine pića koja ta tvornica proizvodi, iako ih možda uopće i ne pijete. Problem nije samo ta pretplata, već općenita situacija u medijima gdje krupni kapital često diktira što će mediji objavljivati, pa čak i prikriveno oglašavati.

Tako recimo u nekim medijima nećete naći ništa negativno o pojedinim kompanijama. Prisjetimo se samo slučaja Tvornice Duhana Zagreb koju je na vrlo sumnjiv način preuzeo Adris. U medijima se cijeli slučaj pojavio tek kad su radnici zauzeli tvornicu, pa se hoćeš – neće moralo o tome izvještavati.

No najveći problem je svakako utjecanje politike u uređivanje medija. Ovih dana se to posebno dobro vidi kad pojedini mediji otvoreno vrše pritisak na Mesića da on mora dati Sanaderu mandat i to odmah. Ako se prisjetimo izbora 2003, Sanader ni tada nije odmah dobio mandat za sastavljanje vlade iako je uvjerljivije pobijedio. Tada nitko nije pisao da se odmah da Sanaderu mandat, a sada kada je pobijedio manje uvjerljivo i kada je vrlo neizvjesno hoće li HDZ uopće moći osigurati većinsku potporu u Saboru, neki mediji krenuli su s pritiscima, iako je ustav sasvim jasan i da nitko ne može odmah dobiti mandat jer, prema Ustavu RH članak 97, prvo slijede konzultacije do kojih još nije došlo.

Svemu tome pridonosi i, gle čuda, loše zakonodavstvo koje je nedorečeno i po pitanju medija, ali i HND sa svojom pasivnošću koja se posebno istaknula kada je novinar Željko Peratović završio u pritvoru, a sva njegova sredstva za rad zaplijenjena su, pa čak i monitor, tipkovnica i miš od jednog PC-a (koji li se samo važni podaci nalaze u tim uređajima?). Peratović je nakon nekoliko dana kada je cijela stvar eskalirala pušten, ali istraga niti je gotova niti su mu vraćene stvari. Sve se drži na ledu, a HND sve to promatra i šuti ili tek izda koje uopćeno priopćenje, reda radi. Kao nagradu za tako mlaki stav HND-a, Dragutin Lučić – Luce, tadašnji predsjednik HND-a biva nagrađen mjestom savjetnika ravnatelja HRT-a, Vanje Sutlića.

Gdje je nestala etika?

Post je objavljen 28.11.2007. u 09:26 sati.