Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cobrays

Marketing

IZBORI ZA NAMA - UPOZNAJTE NEPRIJATELJE #1 - uvod

Izbori su za nama. Kao što znamo oni su se održali 25.11.2007., a kao izborni pobjednik ističe se HDZ sa osvojenim 61 mandatom u Republici Hrvatskoj i još 6 mandata iz dijaspore, koju ne priznaje no Bog ni vrag, a kamo li Europska Unija. No, njihova tijesna pobjeda od 10 mandata ne znači kako će HDZ i formirati buduću vladu. Sve je pitanje hoće li HDZ moći dokazati većinu u Saboru, a čije konstituiranje se MORA dogoditi u roku od 20 dana od trenutka objave službenih rezultata iz DIP-a.

Drugo mjesto je osvojio SDP s 56 mandata, što je najveći izborni rezultat ove stranke odkako je višestranačja u Hrvatskoj. SDP je prošao sito i rešeto, zadnjih nekoliko godina, a posebno otkako je umro bivši premijer i na šefa stranke došao Zoran Milanović. Pred SDPom su redovni stranački izbori u kojem se očekuje ostajanje Milanovića na čelu SDP-a.

Trećo mjesto osvaja koalicija HSLS-HSS sa ukupno osvojenih 8 mandata. Ova žuto-zelena koalicija (kako su je novinari prozvali), bi se prije trebala zvati HSS-HSLS koalicija, jer da nije "Seljaka" HSLS bi bio marginalna stranka sa osvojenih samo 2 mandata. Iako je koalicija osvojila 8 mandata, treća najača stranka pojedinačno je HNS s osvojenih 7 mandata. Je li maratonska kampanja koju je s pravom HNS započeo još u proljeće, kada su s pravom tražili prijevremene izbore, malo umorilo najdemokratskiju stranku u Hrvata, ili je nešto drugo u pitanju to tek treba vidjeti. No, činjenica jest kako je HNS ostao s dosta manje mandata od onih koje je IRI predvidio prije nekoliko tjedana.

Nakon njih slijede IDS i HDSSB (što god to značilo) sa po 3 mandata i na kraju po 1 mandat su osigurali HSU i HSP koji su najveći gubitnici ovih izbora. A manjine dobivaju još 8 zastupnika koji su izabrani putem pozitivne diskriminacije od strane nacionalnih manjina koji žive u Republici Hrvatskoj.

Iako HDZ ima najviše mandata, to ne znači kako će i osnovati Vladu. Naime, prema Ustavu u roku od 20 dana od objave slubenih rezutata izbora mora se konstituirati novi saziv Sabora. Na konstituirajućoj sjednici Sabora zastupnici daju podršku i programu i ministrima onoj stranci ili koaliciji koja je predsjedniku Republike pismeno dokazala kako ima više od 77 mandata u Saboru. Ukoliko Sabor potvrdi s 2/3 većinom program nove Vlade i sve ministre, ta da u roku od 10 dana se inaugurira i konstituira nova Vlada. U suprotnome, isti predsjednik Republike daje drugu šansu onome mandataru koji je i prvi puta pismeno dokazao kako ima više od 77 zastupnika podrške u Saboru. Ako se i tada ne uspije formirati Vlada ide treći pokušaj, ali ovaj puta s novim mandatarom. Ako se ni nakon 90 dana od dana objave službenih rezultata izbora ne formira Vlada, Predsjednik države raspisuje nove izbore koji se moraju održati u roku od 21 dan od dana objave novih izbora.

Ja se neću baviti analizama koalicija, jer ste se toga do sada naslušali i previše, ali ću u slijedečim nastavcima dati opise političkih stranaka koji su bar s jednim mandatom ušli u Sabor.

Post je objavljen 27.11.2007. u 22:31 sati.