Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muskovijece

Marketing

Kako piti ŽUJU


Ožujsko pivo dobilo je ime prema vrsti piva koje se obično proizvodi u mjesecu ožujku (Märzenbier) i pripada skupini lager piva. Svaka vrsta piva ima svoje zakone ispijanja kako bi se dosegnuo maksimalan okus i uživanje. Kod lager piva bitne su: temperatura, pjena i čaša.


Temperatura dosta utječe na okus piva. Što je hladnije, manja je i količina ugljičnog dioksida, samim tim manje je izražen okus i miris piva. Temperatura na kojoj se služi Žuja je između 5°C i 9°C.

Pjena je posebno važna jer onemogućuje zagrijavanje piva i nalazi se kao izolator između piva i vanjske okoline, te Žuji daje neophodnu gorčinu, okus pivskog kvasca i miris.

Da bi pivo, dok se pije, duže vrijeme zadržalo svoju kvalitetu, odnosno temperaturu koja je optimalna za određenu vrstu, najpogodnije su čaše koje imaju debelo staklo. Takva čaša služi kao izolator od vanjske temperature. Zbog toga su krigle vrlo popularne, jer imaju debelo staklo i vrlo dugo mogu održati optimalnu temperaturu. Lager pivo se pije brzo i ima manji postotak alkohola, pa se Žuja toči u kruškoliku čašu bez dugačke nogice. Kako se brzo pije, ono se ne stigne zagrijati.

Zakon br. 151: Ako je na slici Žuja, slika je odlična.

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 27.11.2007. u 10:57 sati.