Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

HSP-ov poučak

Ivo Sanader i HDZ pokazuju prve znakove nervoze, pa su tako sinoć održali izvanrednu pressicu (zar inače imaju redovne?) gdje je Ivo Sanader gotovo zavapio kako bi SDP trebao odustati od pokušaja sastavljanja vlade. Vrlo neobično ponašanje za nekoga tko tvrdi da je pobijedio.

S druge pak strane, Friščić i Adlešić su čini se shvatili jako dobru poruku ovih izbora, da se foteljaštvo skupo plaća, u vidu propasti HSP-a i HSU-a. U svjetlu tih događaja, koalicija HSS-HSLS nastupa krajnje oprezno, cijelo vrijeme ističući da ih fotelje ne zanimaju već provedba njihovih programa. HDSSB pak ne nudi koaliciju nikome, ali spominje mogućnost podrške manjinskoj vladi. Očito su i oni naučili lekciju zvanu HSP-ov poučak. Sve to HDZ-u ne ide nikako na ruku, jer su se našli u novoj poziciji gdje se sve rješavalo davanjem pozicija u zamjenu za lojalnost.

Friščić se nalazi u jednoj vrlo teškoj situaciji na rubu provalije koja bi stranku duge tradicije, nekad Radićev HSS lako mogla pretvoriti u marginalnu stranku tipa današnjeg HSP-a i to je nešto što si on ne smije dopustiti. Adlešić je pak svjesna da je HSLS prošao na ovim izborima nikad lošije i da bez HSS-a ne bi uopće bili parlamentarna stranka, a sve to mogu zahvaliti šutljivom koaliranju i trčanjem za foteljama.

Situacija je za žuto-zelenu koaliciju krajnje ozbiljna i čini se da su se odlučili za novi pristup u politici, na koji HDZ nije naučio i koji mu nikako ne paše. HDZ ne želi partnere. Ne žele da im netko kvari idilu pitanjima što je s ovim i onim, već žele glasačku mašineriju, a čini se, bar za sad, da to neće dobiti. Otud dolazi i ta Sanaderova nervoza, jer potencijalni partneri očekuju djela, a ne riječi, a to je nešto što Sanaderu nikad nije išlo. Sanader jest dobar govornik, ali je zato vrlo loš kad na red dođu djela.

HSP-ov poučak mogao bi se lako dogoditi i drugima, a pri tome je simptomatično da se događao redovito strankama koje su šurovale ili otvoreno koalirale s HDZ-om. HSP, DC i HSLS su samo neke koje su svedene na marginalne ili potpuno izbrisane stranke. Tko je slijedeći?

Post je objavljen 27.11.2007. u 09:23 sati.