Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

BeatNocha

četvrtak | 18.30

Gorillaz
D-Sides
EMI, 2007


Image Hosted by ImageShack.us


Ona budala od Damona Albarna je na ljeto imala premijeru svoje opere na kineskom, «Monkey: A Journey To The West». Mislim, ono, ima li kraja tom tipu? Gdje se gasi? I zašto bi se uopće gasio?

Da, već sam prije, u nekoliko navrata, pišući o The Good, The Bad And The Queen (čiji istoimeni albumčić, kako se bliži inventar za kraj godine, sigurno spada u jedno od izdanja godine) ali i o mojim kućnim modnim navikama, pa još i prije dok vegan-hostile emisija BeatNocha nije imala svoju literarnu inkarnaciju, glorificirao Damonovu personu zbog i kvantitete i kvalitete koje redovito izbacuje iz svog sistema. Tako da danas neću.

Danas samo kratki podsjetnik svima koji još imaju dijete u sebi i pojava demonskog basiste Murdoca, nezainteresiranog frontmena 2D-a, trokrilnog bubnjara Russela i male japanke Noodles im izaziva radost, da je izašla predbožićna kompilacija Gorillaz b-strana, studijskih otpadaka i remikseva «D-Sides». Prva, iz 2002. zvala se "G-Sides", a ova se, zbog albuma «Demon Days» logično zove «D-Sides» i baš je ono što i želi biti – fanovska kompilacija pjesama do sad objavljenih "negdje drugdje" ili uopće ne objavljenih.

Bez obzira što su takve kolekcije prigodne, fanovske, kolekcionarske i uglavnom služe za sisanje para, one znaju, osim gomile neiskoristivih recycle bin trenutaka, sadržavati i pokoji biser za kojeg bi bilo baš šteta da nije nikad izdan. Takva je divota «Hong Kong», originalno izdana na dobrotvornoj Warchild kompilaciji iz 2005., pjesma koja je služila i kao vrlo emotivni finale na njihovim live nastupima (ovdje mislim na pravi ljudski bend a ne na crtić metafiziku) u manchesterskoj opernoj kući, čiju baladeriju prekrasno upotpunjuje Zeng Zhen na kineskoj citri.

Tu je i «Stop The Dams», protestna eko-balada o gradnji brana na Islandu u kojoj se Albarnu, inače dugogodišnjem povremenom stanovniku reykjaviškog predgrađa Grafarvogur, pridružuje Einar Örn iz davno ugaslih i nikad prežaljenih Sugarcubesa. Pa onda standardna simpatična glupiranja a la Gorillaz u vidu dub/reggae/pop pjesmica «The Swagga», «We Are Happy Landfill» i «Bill Murray» (sa gostujućim The Bees), te dvije demo verzije, interesantne arheološki nastrojenim G-fanovima, «People» koja pokazuje kako bi «Dare» zvučao bez Shauna Rydera (doduše, i sa drugim riječima i drugom melodijom), te demo verzija «Don't get lost in heaven» u kojoj Albarn pjeva onim stara-bakica-glasom na kojeg smo već imuni.

Na drugom disku ima par dobrih remikseva. Standardno dobar, barem po DFA standardima, je James Murphy iz LCD Soundsystema koji «Dare» pretvara u 12minutni spaljeni plesnjak. Quiet Village, odnosno Matt Edwards i Joel Martin, udahnjuju novi život, što bi svaki dobar remiks i trebao raditi, pjesmi «Kids with guns», a toj istoj to isto radi i Jamie T. More. No, najzanimljivija je kineska verzija hita «Dirty Harry» koju je kolektiv Schtung doslovno preveo na mandarinski kineski, što na kraju, sa kosookim reperima i transformacijom sad već legendarnog Casio riffa u tradicionalne kineske violine i citre, zvuči i duhovito i dobro.

Koliko će se još godina Albarn i frend-crtač Jamie Hewlett baviti ovim bendom koji je ušao u Guinessovu knjigu rekorda kao najuspješniji virtualni bend svih vremena ne zna se. Je li «D-Sides» kompilacija epitaf Gorillazima ili nas čekaju još film i soundtrack (na filmu navodno rade i Harvey Weinstein i Terry Gilliam) ostaje za vidjeti.

I za kraj – jesu «D-Sides» marketinška kompilacija isključivo namijenjena fanovima ili valja to šta? Mislim, ono, pa to su Gorillaz, ko drugi može pjevat refren toliko pun ničega kao što je «People, people, everybody people/ Everybody making a sound…» a da mu nije za zamjerit, nego je još i simpatičan?

Dosta.

It's coming up, it's coming up, it's coming up, it's coming up, it's coming up, it's coming up…
It's DARE!

D-najbolje CD1: We Are Happy Landfill, Hong Kong, Bill Murray, The Swagga, Stop The Dams i Rockit

D-najbolje CD2: Dare (DFA rmx), Kids with guns (Jamie T's Turns to Monsters mx), Kids with guns (Hot Chip rmx), Dirty Harry (Schtung Chinese New Year mx) i Kids with guns (Quiet Village rmx)

Demon na naslovnici: Pazuzu, babilonski kralj demona vjetra, sin boga Hanbija i donositelj oluja te sveopćih sranja. Inače i glavni uzročnik hodanja naopačke, superneugodnih psovki, povračanja krvi kao i generalnih odvratnoća u najboljem hororu svih vremena.

Sati i sati zabave za cijelu familiju: www.gorillaz.com

Windmill, windmill for the land, turn forever hand in hand,
ek.


Post je objavljen 26.11.2007. u 10:39 sati.