Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 174.

Vikend je opet prošel. Red je za rešenje problema od petka.
I ovaj puta je glavnina problema u istoj kombinaciji u kutu kao u prošla dva. Jedini je problem kaj se to ne vidi. Treba prvo pipremiti oblik iz kojega takva kombinacija ide. Ta priprema se izvodi forsiranim kombinacijama i ako branitelj ne poštiva usmjeravanje, izgubiti će još ranije.
Bijeli je na izgled dovoljno širok, da uradi dva oka. To je samo na izgled, jer crni ima slijed poteza s namjerom razdvajanja, i potom ostavljanja grupe, koja bi davala samo jedno oko bijelone, a pri tome na kraju da izvede poznatu kombinaciju u kutu. To bi tako riječima uprošćeno bilo rečeno. Da vidimo kako bi se to radilo.
Crni kreće s 1. D2. Namjera je jasna. Ako se preko E1 spoji prema van na desno, bijelomu ostatak u kutu ne daje dva oka.
Bijeli zato igra 2. E1. Sada je crni kamen na D2 u okruženju, ali njega je crni žrtvovao.
Nasatvlja se daljnjom namjerom odvajanja kuta bijelih kamenova od ostatka na desno i to crni izvodi sa 3. D3.
Ovo bijeli mora spriječiti sa 4. E4. Da to ne odigra, tu bi stavio crni i bijeli na D4 se nebi mogao izbaviti. Da bijeli, kojim slučajem, odigra na D5, sada odmah, crni bi uhvatio dvojku igrom na E3. Znači da bijeli mora na E4.
Crni kamenčići na D2 i D3 su složeni kao 'kost u grlu' i njihovim zarobljevanjem bijelui tu ima samo jedno oko. Drugo će crni uništiti već poznatom kombinacijom i igra na 5. A2!!!
Ovo ne trebam puno objašnjavati, jer sam to činio u prošla dva rješenja.
Bijeli igra 6. B2 odvajajući dvojku na D-vertkali od kamena na A2. Na to crni igra 7. B1 i nastoji djelovanjem spojiti spomenute kamenčiće u okruženju, a ujedno slabi bijelu četvorku na B- i C-vertikalama.
Bijeli mora na 8. C1, a na to crni na 9. A4.
Nastao je ko na A1B1. Bijeli ima samo jedno oko na mjestu ona dva kamenčića na D-vertikali. Da bi živio mora dobiti ko!!!
Ste i vi tak, to?
bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 26.11.2007. u 09:28 sati.